Blandet flok uden hjemland

Palæstinensere fra Syrien og Libanon, rohingyaer fra Myanmar og etniske nepalesere fra Bhutan.

Befolkningsgrupper som disse udgør lige nu den tredjestørste kategori af asylsøgere til Danmark, nemlig statsløse. I alt 994 statsløse asylsøgere kom til Danmark i år.

De statsløse kommer fra forskellige verdensdele og har forskellig religion, men fælles for dem er, at de er uden nationalitet og statsborgerskab. Det kan blandt andet skyldes etniske og religiøse konflikter.

På verdensplan findes i alt 10 millioner statsløse, det største antal findes ifølge FN i Myanmar, hvor muslimske rohingyaer betragtes som statsløse i det buddhistiske land og udsættes for vold og forfølgelse.

Men langt størstedelen af de statsløse, der kommer til Danmark i øjeblikket, kommer ifølge Udlændingestyrelsens asylkontorer fra Syrien.

Styrelsen fører ikke statistik på statsløses etnicitet, og i Syrien findes et væld af befolkningsgrupper, der er i større eller mindre grad anerkendes af regimet. For eksempel er nogle kurdiske grupper anerkendt, mens andre ikke er.

En overvejende del af de statsløse asylsøgere fra Syrien vurderes dog at være palæstinensere. I alt 540.000 palæstinensere lever ifølge FN's flygtningeorganisation UNRWA nu i det borgerkrigsramte Syrien, hvor de har boet og arbejdet i mange år.

Det kan vise sig svært at sende dem tilbage på grund af krigssituationen i landet, der ikke ventes at bedre sig foreløbigt.

Den næststørste gruppe blandt de statsløse kommer fra Libanon og vurderes ligeledes at være palæstinensere.

25.000 palæstinensere menes at bo i Danmark i dag, og det gør dem til én af de største indvandrergrupper. De har ifølge Peter Seeberg, lektor i Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, klaret sig meget forskelligt i det danske samfund. Mens nogle, især unge kvinder, har klaret sig strålende med uddannelse og job i Danmark, er det gået knap så godt for andre, og en gruppe yngre mænd er havnet i hård kriminalitet.

Sidstnævnte kan, ifølge Peter Seeberg, hænge sammen med, at de palæstinensiske familier ofte har haft svære sociale vilkår med mangeårige ophold i flygtningelejre i Libanon i bagagen.