”Valdemar Sejr” er den bedste bog

Professor Nils Gunder Hansen savner politikere, der viser, at de kender til og værdsætter kultur og humaniora

I moden alder er jeg begyndt at gå til koncerter med gamle mænd som Bob Dylan, Neil Young og Bruce Springsteen., sigerprofessor Nils Gunder Hansen. -
I moden alder er jeg begyndt at gå til koncerter med gamle mænd som Bob Dylan, Neil Young og Bruce Springsteen., sigerprofessor Nils Gunder Hansen. - . Foto: Marie Hald.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Mine største læseoplevelser har jeg som regel i ferier, hvor jeg læser frit, gerne på venners anbefalinger, uden at det er bøger, jeg skal anmelde eller på anden måde bruge til noget. Denne sommer var det nok romanen ”Vanære” af den sydafrikanske forfatter og nobelpristager J.M. Coetzee. Den har alt, hvad jeg søger i en roman: en overraskende og uforudsigelig historie, stærke karakterer og miljøskildringer, indblik i en meget fremmed kultur, og noget at tænke over eksistentielt og etisk.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er nok B.S. Ingemanns historiske roman ”Valdemar Sejr”, som min far læste højt for mig, da jeg var dreng. Den var helt utrolig, syntes jeg, og er måske aldrig overgået. I gymnasiet blev jeg interesseret i fagbøger, og Peter Kemps ”Engagementets poetik” gav mig en interesse for teologi, som jeg tærer på endnu her 40 år efter.

Hvad vi du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Udstillingen ”Venedig-syndromet” på Gl. Holtegaard nord for København, men man skal skynde sig, for den løber kun til den 14. december. Her kan man se både ældre og nyere malerier og fotografier af Venedig, og det er meget fascinerende med de forskellige historiske tilgange til de samme motiver, nok også fordi jeg i sommer var i Venedig for første gang med familien. Udstillingen blev i øvrigt fornemt anmeldt her i avisen af Henrik Wivel, og det var derfor, vi blev opmærksomme på den.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Jeg er vokset op i et hjem med mange bøger, mine forældre læste meget for mig, senere læste jeg rub og stub på børnebibliotekets hylder.I gymnasiet i Tønder fik jeg så nogle fantastiske lærere, der introducerede til den mere voksne skøn-litteratur, ikke mindst den danske med Johannes V. Jensen og Martin A. Hansen. Og til fagbøger om filosofi, teologi med videre. Jeg er meget et bogmenneske.

Hvem har du senest været til koncert med?

I moden alder er jeg begyndt at gå til koncerter med gamle mænd som Bob Dylan, Neil Young og Bruce Springsteen. Senest var det Bruce Springsteen i Parken sidste år. Det var mit første møde med stadionrock, og det er ikke ligefrem en intim oplevelse. Så man var glad for storskærmene. Det bliver halvvejs som en filmoplevelse, men det var utroligt at overvære hans sceneshow og oplagthed.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Ikke som sådan, men jeg savner politikere, der viser, at de kender til og værdsætter kultur og humaniora ved med selvfølgelighed at bruge kulturelle referencer, når de taler og argumenterer.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Nej, men jeg bruger mest tid på bøger, film og tv-serier, blandt andet fordi jeg deler interesser med mine tvillinger på 16 år. Så der er desværre en del, der bliver forsømt: teater, kunstudstillinger, klassisk musik med videre. I bredden er jeg lidt af en kulturel analfabet.