Dansk ægtepar vender tilbage til det ebola-ramte Sierra Leone

Ægteparret Alex og Mette Bjergbæk Klausen har ikke lyst til at sidde herhjemme med hænderne i skødet, mens ebola raser i Vestafrika. Derfor tager de nu tilbage til Sierra Leone, hvor de er udsendt

Billeder som dette kan kalde håbløsheden frem i ethvert menneske. Alex og Mette Bjergbæk Klausen trodser håbløsheden og arbejder for en fremtid i Sierra Leone. Arkivfoto.
Billeder som dette kan kalde håbløsheden frem i ethvert menneske. Alex og Mette Bjergbæk Klausen trodser håbløsheden og arbejder for en fremtid i Sierra Leone. Arkivfoto. Foto: AFP Photo/Kenzo Tribouillard.

Sierra Leone er et presset land. Selv om ebola er på retur i Vestafrika, er der hver dag flere hundrede nye smittede, og landet kører på pumperne for at kunne håndtere de mange syge.

Det kan synes håbløst med så megen død og ødelæggelse, men alligevel rejser læger og udsendte til Vestafrika for at skabe en bedre fremtid for befolkningen.

Ægteparret Alex og Mette Bjergbæk Klausen er nogle af de danskere, som har taget kampen mod ebola op. De har siden januar 2013 været udsendt i Sierra Leone af Mission Afrika og vender nu tilbage til landet efter et halvt års ophold i Danmark.

De skulle egentlig være rejst i denne uge, men af hensyn til situationen i landet er rejsen blevet udskudt en måneds tid, så parret kan få den nødvendige sundhedstræning. 

Men hvorfor vende opholde sig i et land, der hver dag stadig ser mange nye ebola-smittede? Da Kristeligt Dagblad i august stillede Alex Bjergbæk Klausen det spørgsmål, var hans svar:

"Vores opgave i Sierra Leone er vigtig. Tilstedeværelsen giver så meget mening, at det på alle måder opvejer den risiko, der er forbundet med det.” 

Det er en holdning, han selv og hans hustru stadig holder fast i: 

"Nu er det sådan med partnerskab, at man lever sammen på godt og ondt. Hvis vi skal kunne arbejde sammen med vores kolleger i kirken i Sierra Leone på solskinsdage, skal vi også være der, når det regner. Og vi ville gå i opløsning, hvis vi ikke kunne få lov til at rejse tilbage nu. Det er simpelthen ikke vores stil at sidde herhjemme med hænderne i skødet," siger Alex Bjergbæk Klausen. 

Parret, der har været i Danmark på et planlagt besøg, hvor de blandt andet har brugt tiden på at fortælle om deres arbejde i Sierra Leone, har i det sidste halve år haft tæt kontakt til deres kolleger og venner i Afrika.

Foto: Mission Afrika

"Vi har været bekymret for vores kolleger, for det kan ramme en kirke, der i forvejen er meget svag, hvis nogle af vores ressourcestærke kolleger bliver smittet. Men vi har været forskånet i vores kirke for store tab. Vi kan måske tælle under 20 dødsfald blandt medlemmer i vores kirke, og det er ikke mange i forhold til andre steder, så det er vi meget taknemmelige for," siger Alex Bjergbæk Klausen.

Området, hvor kirken ligger, er i det hele taget rimelig sikkert, og når Alex og Mette Bjergbæk Klausen den 4. marts flyver til Sierra Leone, bliver den største sundhedsrisiko faktisk at komme sikkert ud af lufthavnen i landet. Parret har blandt andet hørt en historie om en indisk mand, som ankom til lufthavnen med svejserøjne. Mandens arbejdsskade blev af lufthavnsmyndighederne tolket som et symptom på ebola, hvorfor manden blev sendt til et behandlingssted for ebola-patienter.

"Så hvis han ikke havde ebola i forvejen, har han været så eksponeret for ebola, at han formentlig har det nu," siger Alex Bjergbæk Klausen og fortæller, at det derfor kan være farligt at ankomme til lufthavnen med influenza eller forkølelse.

I Sierra Leone skal ægteparret i den kommende tid koncentrere sig om at hjælpe med information og nødhjælp i forbindelse med ebola-epidemien. De skal blandt andet undervise lokalbefolkningen i, hvilke forholdsregler man bør tage for at undgå ebolasmitte. Derfor vil deres oprindelige opgave med undervisning i teologi og lederskab ikke være aktuel med det samme.

Men Alex og Mette Bjergbæk Klausen håber, at de forholdsvis hurtigt vil kunne begynde deres undervisning for at skabe en nogenlunde normal hverdag for folkene omkring kirken.

Men hvad med fremtiden i Sierra Leone? Hvordan ser den ud?

Alex Bjergbæk Klausen vurderer, at ebola vil sætte dagsorden i 2015, og at der vil gå noget tid, før landets skoler igen åbner. Men når landet er på den anden side epidemien, og når medierne har mistet interessen, står Sierra Leone over for en stor udfordring:

"Økonomien hænger i laser i et land, der i forvejen er skrøbeligt. Så med en økonomi, der pludselig er gået i minusvækst, er man virkelig på den, for investorerne har trukket sig ud, og folk er arbejdsløse. Livet bliver så meget vanskeligere for alle mennesker, og det er vi bekymrede for, " siger Alex Bjergbæk Klausen.

Han peger på, at ebola-epidemien har ramt Sierra Leone lidt på samme måde som en krig:

"En stille krig. Men dog en krig. For folk skal starte helt forfra rundt omkring i landsbyerne. De har mistet deres afgrøder og såsæd og går derfor en svær fremtid i møde."

Alex og Mette Bjergbæk Klausen har oprindeligt en tre-årig kontrakt med Mission Afrika om udsendelsen i Sierra Leone, men håber på at kunne blive i landet i omkring fem år.