Det nyskabende og det fremragende

P2-priserne 2015 viste den klassiske musiks mangfoldighed

P2-priserne blev lørdag uddelt i DR's Koncerthuset. Arkivfoto.
P2-priserne blev lørdag uddelt i DR's Koncerthuset. Arkivfoto. Foto: Lars Bahl.

Der var talrige nominerede og prisvindere, da P2 lørdag aften i DR Koncerthuset afholdt sin årligt tilbagevendende priskoncert - og det i en grad, så begivenheden snarere blev en demonstration af bredden og mangfoldigheden i den klassiske musik i Danmark end en egentlig koncert. Værten Adam Simonsen fik i hvert fald lejlighed til at sige ”fantastisk” og ”lad os giv dem en stor hånd” et utal af gange, og der var en sand strøm af klapsalver og blomster.

Juryen havde åbenbart haft større fokus på at belønne det nyskabende frem for det kvalitativt fremragende og mere etablerede. Således vandt den norske barokviolinist Bjarke Eike prisen for årets internationale cd-udgivelse for sit album ”The Image of Melancholy” (på plademærket BIS) på bekostning af blandt andre nordmanden Leif Ove Andsnes' anmelderroste Beethoven-boks på Sony og Deccas eminente Dvork-boks med alle den tjekkiske komponists ni symfonier og tre koncerter, mens folkemusikken triumferede med Dacapo-cd'en ”Wood Works”, en række bearbejdelser af nordisk folkemusik, der fik prisen som årets danske cd-udgivelse.

Det gav os lejlighed til at nyde Den Danske Strygekvartet i fuldt vigør. De fire musikere spiller ikke bare Carl Nielsen, men søger konstant nye udfordringer.

Lyt til Nyt-prisen gik til gruppen Gman for cd'en ”Early & Late” - trioen består af violin, blokfløjte og akkordeon. Innovativt uden at være nogen lise for øregangene.

Som ”Årets ildsjæl” kårede man oboisten og multimusikeren Henrik Goldschmidt for det vigtige arbejde med Goldschmidts Musikakademi, hvor børn og unge med forskellig kulturel baggrund tilbydes muligheden for at musicere sammen.

P2 Talentprisen 2015 blev tildelt den 18-årige klarinettist Jonas Frølund, der trods sin unge alder er en sand virtuos på sit instrument.

Med tildelingen af P2 Kunstnerprisen gik man fra det nyskabende til det sublime og fremragende. Begrundelsen kunne ingen kender af musiklivet i Danmark have nogen indvendinger imod: ”Med en uforlignelig stamina har Trio con Brio i de sidste 15 år fordybet sig i musikken for klavertrio og sat nye standarder for kammermusikken i Danmark.”

Trioen, der består af den danske pianist Jens Elvekjær og de to koreanske søstre Soo Jin Hong (violin) og Soo Kyung Hong (cello), kvitterede for udmærkelsen ved at optræde som solister i Beethovens Tripelkoncert, Opus 56 i C-dur, efter pausen. Scenen var i mellemtiden blev ommøbleret, og DRSO-musikerne havde indtaget pladserne bag deres nodepulte.

Det blev en herlig halv time, hvor især Soo Kyung Hong brillerede med sit udsøgte cellospil - det kom i alle tre satser til at stå lysende klart, i hvor høj grad Beethoven har betænkt hendes instrument med den ene smukke passage efter den anden. Desværre var orkesterledsagelsen præget af en ret tam præstation af den estiske dirigent Olari Elts - han er i en vis forstand undskyldt, da han har haft forrygende travlt med et fordybe sig i uropførelsen af Poul Ruders stort anlagte 5. symfoni, der to dage forinden var blevet holdt over dåben.