Kort nyt

For 30 år siden udgravede man en kvindegrav fra cirka år 700 på Bornholm. Med sig i graven fik kvinden et bronzeskrin. Ind-holdet har forskere fra Nationalmuseet nu fået set nærmere på, skriver den norske forskningsside forskning.no. I skrinet var der blandt andet resterne af et løg, som dermed er det ældste bevarede løg hidtil fundet i Danmark. Løget er mere interessant end som så. Fordi hvorfor i alverden fik kvinden et løg med sig i graven? Forskerne mener, forklaringen har med beskyttelse at gøre. Som man kender det fra andre kulturer, skulle løget bruges til at holde ondskab på afstand. Svaret kan muligvis findes ved at undersøge skrin fra flere grave, hvilket man da også vil give sig i kast med.

Det er efterhånden hen ved et halvt århundrede siden, at arkæologer fandt spor efter vikingerne på Newfoundland. Siden da har mange canadiske forskere uden det store held søgt efter flere tegn på vikingernes tilstedeværelse i Canada. Indtil nu. I forbindelse med en udgravning på den canadiske ø Baffin Island har arkæolog Patricia Sutherland fundet en slibesten af sammen slags som den, vikinger har brugt.Derudover har hun tidligere fundet garnrester vævet på samme vis som vikingernes, skriver newhistorian.com, et webmagasin om historie. Arkæologen mener, at vikingerne har handlet med inuitterne på Baffin Island. I bytte for de nævnte genstande kunne de have modtaget stødtænder fra hvalrosser samt skind. Patricia Sutherland er en kontroversiel figur i Canada, skriver avisen The Globe and Mail. I december sidste år blev hun fyret fra sin stilling på Canadian Museum of History, officielt for chikane. Hun selv mener, at hun blev fyret, fordi hendes forskning bryder med den officielle historiefortælling. fordi regeringen ønsker at formidle en tæt historisk kontakt til England for at stå stærkere i forbindelse med grænsedragningerne i polarområdet. Hendes forskning beviser måske, at nordeuropæerne har haft kontakt med området flere århundreder før englænderne og andre koloniserede landet.

I flere omgange har man i denne avis kunnet læse om det amerikanske trossamfund, shakerne, der har sit udspring hos kvækerne og længere tilbage i kristendommen. Fortællingerne har handlet om, hvordan shakerne har fastholdt deres eksistens på trods af kraftigt faldende medlemstal. Nu går den dog snart ikke mere. Shakerne lever i cølibat og er afhængige af, at nye medlemmer kommer til dem. Da de etablerede sig i det nordøstlige USA i 1700-tallet, fik de hurtigt vokseværk. Deres levevis i minimalistiske samfund var noget for puritanerne. De udviklede sig til dygtige håndværkere, hvis møbler kom til at danne inspiration for nogle af de kendte danske designmøbler. I det 20. århundrede begyndte det at gå ned ad bakke. Det ene samfund efter det andet blev lagt øde. Nogle blev omdannet til museer, mens andre blev opslugt af det omkringliggende samfund. Efter en kort opblomstring i 1990'erne er det næsten slut. Kun tre aktive shakere er tilbage i Maine, skriver avisen The New York Times, og man må antage, at shakerne snart må lade sig indskrive i historie-bøgerne over uddøde trossamfund.