Genskab Ny-Dansk Ungdomsråd og undgå radikalisering

Ny-Dansk Ungdomsråd inkluderede brune medborgere i det allerede etablerede danske fællesskab - og rådet tilbød et reelt alternativ til kriminelle og radikale fællesskaber, skriver Samira Nawa Amini og Özcan Ajrulovski

Ny-Dansk Ungdomsråd har stået bag grundlovsarrangementer i Mjølnerparken, Gellerup og Voldsmose med 400-600 fremmødte, hvor de fleste var nydanskere.
Ny-Dansk Ungdomsråd har stået bag grundlovsarrangementer i Mjølnerparken, Gellerup og Voldsmose med 400-600 fremmødte, hvor de fleste var nydanskere. Foto: Pelle Rink.

TERRORANGREBET i København er dybt forfærdeligt og tragisk. Derfor er det glædeligt, at så mange mennesker på tværs af religion, etnicitet og andre forskelle har udtrykt deres støtte til vores åbne og frie samfund.

Fra politisk hold er der naturligvis stort fokus på, hvordan vi fremadrettet kan forhindre et lignende attentat. Desværre går debatten i langt højere grad i retning af øgede overvågningsmuligheder end forebyggelse.

Hvordan forebygger vi, at unge vælger radikaliserende fællesskaber? Vi tror, at vi fremadrettet skal blive endnu bedre til at inkludere og acceptere mange forskellige mennesker i vores samfundsfællesskab. Dermed kan vi begrænse folks følelse af eksklusion og fremmedgørelse og gøre dem til medborgere frem for modborgere.

Dette var noget, Ny-Dansk Ungdomsråd havde succes med. Rådet arbejdede for, at unge med forskellige kulturelle baggrunde i højere grad kunne indgå i samfundslivet og blive demokratiske medborgere.

I alt nåede rådet, som blev nedlagt i 2013, at holde 124 aktiviteter, og 8909 nydanskere engagerede sig i rådet i dets kun to et halvt års levetid.

Vi fik stablet grundlovsarrangementer på benene i boligområder som Vollsmose, Gellerupparken og Mjølnerparken. Og her var der ikke tale om grundlovsmøder med to politikere og 12 fremmødte partisoldater. Nej, Grundloven og demokratiet blev fejret på behørig og festlig vis af mellem 400-600 fremmødte børn, unge og gamle - de fleste nydanskere vel at mærke, og mange for første gang til fejring af grundlovsdag.

Desuden gjorde vi opmærksom på, hvordan en del unge nydanskere bliver presset til at ændre deres navne, hvis de vil have arbejde i telemarketingsbranchen. Vi gjorde opmærksom på, at unge nydanskere bliver afvist af dørmænd på diskotekerne. Og vi sagde fra over for den del af forældregenerationen, der ønsker at tvinge deres børn i retning af bestemte prestigefyldte universitetsuddannelser eller ægteskaber.

Ny-Dansk Ungdomsråd inkluderede brune medborgere i det allerede etablerede danske fællesskab - og rådet tilbød et reelt alternativ til kriminelle og radikale fællesskaber. Således fokuserede vi på at skabe gensidig tolerance samt respekt for den enkelte unges rettigheder og muligheder.

På den baggrund foreslår vi, at man fra politisk side genskaber Ny-Dansk Ungdomsråd for at inddrage og anerkende flere nydanskere i vores samfundsfællesskab. Til gavn for både den enkelte unge og for samfundet.

Gennem inklusion og accept af hinanden kan vi nemlig bevare vores åbne og frie samfund, som vi holder så meget af.

Samira Nawa Amini er folketingskandiat for Radikale Venstre og tidligere formand for Ny-Dansk Ungdomsråd. Özcan Ajrulovski er digter og debattør og tidligere medlem af Ny-Dansk Ungdomsråd