Morfar: Jeg dræbte advokat, fordi jeg ville hjælpe mit barnebarn

Samværskonflikt udløste sidste efterår Danmarks første drab i en retssal, da en 67-årig morfar skød og dræbte advokat Anders Lindholt og sårede sin 31-årige eks-svigersøn. ”Jeg ville beskytte mit barnebarn. Han ønskede ikke samvær med sin far,” forklarede han i retten i dag

Mordet ved Fogedretten i København i september 2014 var det første drab  i en dansk retssal, og de sørgelige begivenheder satte fokus på domstolenes manglende sikkerhed.
Mordet ved Fogedretten i København i september 2014 var det første drab i en dansk retssal, og de sørgelige begivenheder satte fokus på domstolenes manglende sikkerhed. .

”Mit barnebarn ville ikke se sin far. Men han skulle have samvær, også selvom han var syg. Han var et sensitivt barn. Jeg ville befri ham og hans mor for den tvang, de var udsat for. Og for den forskruede forældreansvarslov.”

Sådan fortalte en velformuleret 67-årig morfar om den konfliktfyldte samværssag, der endte så tragisk, da han den 16. september 2014 skød og dræbte den kendte familieadvokat Anders Lindholt og sårede sin 31-årige tidligere svigersøn i Fogedretten i København.

I Retten på Frederiksberg forklarede den ældre mand, der har krøllet hår og hvidt fuldskæg og var velklædt med lyseblå skjorte og mørke bukser, at datterens og hendes eks-mands stridigheder om samvær med deres fælles barn var eskaleret, efter at svigersønnen havde hyret familieadvokaten Anders Lindholt.

Mordet i september 2014 satte fokus på domstolenes manglende sikkerhed. Foran retslokalet i går blev alle tilhørere kropsvisiteret, og retssagen blev overvåget af en gruppe bevæbnede politifolk.

”Jeg gjorde det, fordi samværssagen havde varet over et år. Jeg spiste 20 piller om dagen, og jeg havde ikke sovet i et år stort set. Ingen gjorde noget for at hjælpe mit barnebarn. Jeg havde det forfærdeligt,” forklarede gerningsmanden, der tilstod drab og drabsforsøg.
 
På tilhørerpladsen bag det glasindrammede retslokale sad den ældre mands datter - en køn yngre kvinde og knugede en lidt ældre kvinde i hånden. De to havde inden retsmødet lagt røde roser ud på gulvet i retssalen med navneskilte på nogle af de børn, der bliver tvunget til samvær med deres far. Der var også en enkelt hilsen fra gerningsmandens jagtvenner. De to kvinder fjernede dog hurtigt blomsterne, da de fik besked på det.

Den 67-årige har i mange år drevet en selvstændig håndværksvirksomhed på Sydsjælland. Han er vellidt i lokalområdet, har mange venner og en trofast familie, der stadig bakker ham op. Og hans kone betegner ham som uhyre hjælpsom og omsorgsfuld. Bortset fra tre fartbøder har han aldrig tidligere været i konflikt med ordensmagten.

Han er normalt begavet, er ikke psykisk syg og er derfor ifølge lægerne egnet til straf. Han fortalte roligt om sin forbrydelse. Den eneste gang, han græd under retsmødet, var, da han fortalte om det tre-årige barnebarn.

Men normalt var det ikke, da den omsorgsfulde bedstefar den 15. september sidste år gik ud på sit værksted og savede en Tikka T3 jagtriffel over. Samme eftermiddag skrev han en slags afskedsbrev.
 
Hans datter var blevet syg, og den 16. september skulle han derfor møde i stedet for hende i Fogedretten i København for at aftale barnebarnets samvær med sin far. I retten i går forklarede han, at han ikke 100 procent havde besluttet sig for at skyde. Han ville se, hvordan tingene udviklede sig i retten. Der var kommet en ny dommer i samværssagen, som han kom op at toppes med.
 
”Han råbte op, at det var ham, der bestemte, for 'det er min retssal'. Og at jeg ikke skulle tale sådan i retten. Han råbte også til mig, at hvis jeg ikke gjorde, som han sagde, så måtte jeg ikke komme med næste gang.”
 
”Dér tænkte jeg, at nu er der ikke andre muligheder. Nu er sagen kørt af sporet. Nu går det ud over mit barnebarn, og det skal det ikke, ” forklarede morfaderen.

Derefter rejste han sig op og skød to gange mod sin tidligere svigersøn og to gange mod advokaten, der døde af sine kvæstelser.
 
Gerningsmanden optog selv den tragiske skudepisode på en diktafon, der sammen med film fra Fogedrettens videoovervågningen blev afspillet i retssalen.

Den sårede svigersøn flygtede ud i venterummet. Gerningsmanden løb efter og affyrede endnu et skud.

Han forklarede, at han havde bestemt at dræbe svigersønnen, fordi han var årsag til familiens problemer.

”Han har svinet familien til igennem lang tid. Jeg har lånt ham flere hundrede tusinde kroner for at få ham videre i livet,” forklarede den ældre mand.

Derefter gik han tilbage til retslokalet, hvor den myrdede advokat lå på gulvet, hentede sin taske og forlod bygningen. Han var tilsyneladende kølig og upåvirket. I mentalundersøgelsen har han forklaret, at han handlede som en robot.

Kort efter blev han anholdt af politiet i en af de nærliggende gader. Lydoptagelsen, der blev afspillet på retsmødet, viste, at den 67-årige var helt rolig og nærmest venlig under anholdelsen. Han forklarede betjentene, at han havde skudt, fordi sagen om hans barnebarn var kørt helt af sporet. Morfaderen havde også planlagt at dræbe sig selv. Men han fortalte politifolkene, at han var løbet tør for patroner.

Sagens anklager Stig Fleischer, der mandag eftermiddag procederede strafudmålingen, mente, at drabet var udført så koldblodigt, at det havde karakter af en likvidering.

”Det er tæt på at have været et dobbeltdrab. Svigersønnen blev kørt til Rigshospitalet med politieskorte, og det var kun derfor, at han overlevede. Det var så planlagt og så kynisk og koldblodigt," lød det fra Stig Fleischer.
 
Forsvarer Merethe Stagetorn mener, at den 67-årige drabsmand skal have den mildeste straf - 14 eller 15 års fængsel.

”Gerningsmanden er et ulykkeligt menneske, der desværre er kommet ind på den selvfølgelig helt forkerte tankegang, at hvis bestemte personer blev skaffet af vejen, så ville alle problemer blive løst. Det er noget så specielt som kærligheden til et barnebarn - og til familien generelt - der fik ham til at gøre, som han gjorde,” sagde Merethe Stagetorn i retten.
 
Da hovedpersonen selv fik muligheden for at få ordet, begyndte han at forklare om samværssagen og de frustrationer, han havde haft. Og da dommeren bad ham runde af, greb han chancen for at undskylde.
 
”Selvfølgelig angrer jeg dybt, hvad jeg har gjort. Jeg er ked af det, men jeg vidste ikke, hvordan jeg ellers skulle komme ud af det,” forklarede den 67-årige bedstefar.
 
Der afsiges dom i sagen på torsdag.