Kritikken hagler ned over Israels hær

Israel satte alle moralske principper til side i sommerens Gaza-krig, mener organisationen Breaking the Silence efter at have interviewet 60 soldater. Israelerne vil næppe tage kritikken til sig, mener lektor

Store dele af Gaza er fortsat ødelagt efter krigen sidste sommer, og så sent som i sidste uge gik palæstinensiske aktivister på gaden i Gaza City for at kræve ødelagte huse genopført og Rafah-grænseovergangen til Egypten genåbnet.
Store dele af Gaza er fortsat ødelagt efter krigen sidste sommer, og så sent som i sidste uge gik palæstinensiske aktivister på gaden i Gaza City for at kræve ødelagte huse genopført og Rafah-grænseovergangen til Egypten genåbnet. Foto: Scanpix.

Den israelske hærs militæraktion i Gaza sidste sommer er blevet mødt af hård kritik den seneste tid.

Senest i går, da organisationen Breaking the Silence offentliggjorde en særdeles kritisk rapport med vidnesbyrd fra 60 anonyme soldater, der kæmpede i krigen.

DOKUMENTATION: Læs rapporten fra Breaking the Silence

Soldaterne, hvoraf en fjerdedel er befalingsmænd og kommer fra en bred vifte af enheder, fortæller i rapporten, at de arbejdede under meget frie rammer. Der var få begrænsninger for, hvad de måtte skyde på, og de blev på ingen måde opfordret til at spare på ammunitionen.

Samtidig peger rapporten på, at der stort set ikke blev skelnet mellem civile og soldater.

Så snart der var blevet kastet flyvesedler ned over et område i Gaza, hvor folk blev beordret til at forlade deres hjem, blev alle tilbageværende defineret som fjender af den israelske hær.

Breaking the Silence er en organisation af tidligere soldater, der ønsker, at offentligheden skal få et kritisk indblik i, hvad militæret foretager sig over for palæstinenserne. Ifølge medstifter af organisationen Yehuda Shaul er det foruroligende ved alle vidnesbyrdene, at de tegner et billede af, at den israelske hær har forkastet alle sine etiske standarder:

”Her er tale om en bevidst politik, der kommer fra øverste sted. Sommerens krig viser, at hæren har ændret sit etiske regelsæt, uden at offentligheden har fået noget at vide,” siger han.

Den israelske hær har ikke nogen kommentar til de konkrete historier, men kritiserer Breaking the Silence for ikke at ville fremlægge beviser for de anonymiserede historier.

Soldaternes vidnesbyrd kommer blot en uge efter, at FN i en rapport konkluderede, at Israel havde beskudt syv FN-bygninger under krigen, hvor palæstinensere havde søgt tilflugt. Mindst 44 blev dræbt ved angrebene.

Og i sidste måned blev de første sager indledt i Israel mod landets egne soldater. Her er flere soldater anklaget for at have plyndret palæstinensiske hjem.

”Vi ved desværre, at den næste krig i Gaza ligger rundt om hjørnet. Det er blot et spørgsmål om tid. Vi er meget bekymrede for, hvad vi vil tillade os næste gang, og hvor langt vi vil strække de moralske normer,” siger Yehuda Shaul fra Breaking the Silence.

Den omfattende kritik vil dog næppe vinde stor forståelse i Israel, siger Harel Chorev-Halewa, mellemøstforsker ved Moshe Dayan Centeret ved Tel Aviv Universitet:

”Israelerne ved godt, at krig altid er en grim ting. Det betyder ikke, at man ikke føler empati for civile i Gaza. Men der er en udpræget accept af, at hæren må udvise aggressivitet på slagmarken for at beskytte egne soldaters liv. Og at en krig i et område som Gaza har en pris. Det ændrer denne slags kritik ikke ved.”

I FN's rapport er det ikke kun Israel, der bliver kritiseret. FN rejser også kritik af, at Hamas i flere tilfælde brugte FN's skoler i Gaza til enten at beskyde Israel fra eller som lager til raketter.

Den del af rapporten har dog ikke fået nær så meget opmærksomhed som kritikken af Israel, og det bekræfter israelerne i, at det internationale samfund handler efter dobbelte standarder, når det drejer sig om Israel, siger Harel Chorev-Halewa.

”Der er en udbredt opfattelse i Israel af, at rapporter fra FN og fra menneskeretsorganisationer er farvede. De bliver ikke tillagt stor autoritet. Israelerne oplever, at de bliver bedømt efter nogle langt højere standarder, som ingen anden nation behøver at leve op til,” siger han.