Elias' oksemørbradbøffer med basilikum- vaniljeis, blåbær og grønne asparges

Poul Joachim Stender forslår, at man serverer grillet bøf med en lille kugle basilikum-vaniljeis, der giver pladstil et spil mellem varmt og koldt

Da profeten Elias havde råbt et par gange, slog Herrens ild ned i kødet og fortærede det.
Da profeten Elias havde råbt et par gange, slog Herrens ild ned i kødet og fortærede det. . Foto: Bridgeman/Scanpix.

En gang blev der i Israel på Karmelbjerget holdt en kappestrid med oksekød.

En flok Ba'al-profeter, der tilbad afguden Ba'al, konkurrerede med den gudfrygtige profet Elias om, hvem der havde en så mægtig gud, at de kunne få deres gud til at sætte ild til et ton kød. Ba'al-profeterne parterede en gigantisk tyr og placerede det røde kød på deres alter. De råbte og skreg og skar sig selv med sværd og lanser, så blodet væltede ud af dem. Men der kom ikke en gnist fra himlen. Så gav Elias sig til at skære en tyr ud i bov, skanker, tværsteg, tynd- og tyksteg, køller og mørbrader. Han lagde kødet på 12 sten og overhældte det med vand. Og da han havde råbt et par gange, slog Herrens ild ned i kødet og fortærede det.

Grilltiden er her i maj indledt. Og hvorfor ikke tilberede Elias' bøffer, som skal bringe smagen af det gammeltestamentlige kød frem? Der skal bruges møre, elegante og fedtmarmorerede bøffer fra en velhængt oksemørbrad. Ligesom Elias stablede sit kød på sten, skal kødet tilberedes på en grill, hvor kullene ligger som glødende sten under de sydende bøffer. Elias overhældte kødet med vand. Det er der ikke grund til.

Men overhæld grillkul-lene med en anelse tændvæske. Sæt ild til dem, som var det Guds ild, der ramte profetens oksekød på Karmels bjerg.