Hun skriver om børn fra hele verden

Forfatter og bibliotekar Lena Eilstrup møder børn i alverdens lande og skriver om dem. I dag fylder hun 70 år

Forfatteren Lena Eilstrup har rejst overalt i verden. Her ses hun i Grønland, hvor hun også har boet i længere tid.
Forfatteren Lena Eilstrup har rejst overalt i verden. Her ses hun i Grønland, hvor hun også har boet i længere tid. . Foto: Palle Petersen.

Allerede som barn var Lena Eilstrup en læsehest. Nærliggende var det derfor at blive bibliotekar, og som sådan arbejdede hun i en årrække ved Danmarks Pædagogiske Bibliotek i Emdrup ved København. Her var hun blandt andet med til at opbygge afdelingen for børne- og ungdomslitteratur.

Sin romandebut fik Lena Eilstrup i 1986 med bogen ”Fredes farlige færd”, og derefter fulgte omkring 25 bøger, især for børn og unge. Flere af bøgerne beskriver børns levevilkår i stenalderen. Sammen med Kari Sønsthagen har hun redigeret ”Dansk børnelitteraturhistorie” fra 1992.

De tre ungdomsromaner i ”Mig-serien” blev bestsellere og modtog flere priser - heriblandt Danmarks Skolebogsforenings Børnebogspris og Den Østrigske Børnebogspris, og i 1993 udkom de tre bøger i en samlet udgave: ”Mig - en teenager”.

I 1998 modtog Lena Eilstrup Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris for hele sit forfatterskab.

Romanerne i ”Mig-serien” er afslørende bøger for både teenagere og mange chokerede forældre.

Det er historien om en teenagepiges fortrolige mails gennem tre år, om jagten på den perfekte fyr, om hendes egen sære familie - og ikke mindst om ”mig”, den selvcentrerede teenagepige. For tiden arbejder Lena Eilstrup på en opdatering af romanerne, der har arbejdstitlen ”Ny mig - en pige”.

Sammen med sin mand, forfatteren Palle Petersen,har Lena Eilstrup rejst over hele verden, hvor de har skrevet bøger om børn i andre lande - og børn i historien. De er netop vendt hjem fra en rejse i Nepal, hvor de oplevede det store jordskælv på nærmeste hold.

Dagens runde fødselar har boet på Fanø, Tenerife og i en fangerhytte i Grønland og bor i dag i bofællesskabet Trudeslund i Birkerød, hvor fødselsdagen blev holdt i går.