Dømt provst: Jeg gjorde det, jeg skulle

30 dages betinget fængsel fik provst Vagn Birk Jensen i går for at skjule mor og barn for myndighederne. Der er situationer, hvor næstekærligheden er vigtigere end loven, siger han

Provsten Vagn Birk Jensen, der er dømt for at have skjult en mor og hendes fem-årige søn, der skulle tvangsfjernet, fortryder ikke sine handlinger. Modelfoto.
Provsten Vagn Birk Jensen, der er dømt for at have skjult en mor og hendes fem-årige søn, der skulle tvangsfjernet, fortryder ikke sine handlinger. Modelfoto. Foto: Bjarke Ørsted.

Sidste år omkring påske fik provst Vagn Birk Jensen et opkald, der skulle få store konsekvenser.

I den anden ende af røret var en kvinde med et problem. Hendes barnebarn, en dreng på fem år, blev muligvis tvangsfjernet af Næstved Kommune. Det var søndag, og om formiddagen havde Vagn Birk Jensen netop afholdt to gudstjenester. I går sad han så i retten i Næstved, sigtet for at skjule moderen og hendes femårige søn for myndighederne.

Dagen efter samtalen i påsken sidste år mødte mormoderen, moderen til drengen og drengen selv op i præstegården i Tyvelse nær Glumsø hos Vagn Birk Jensen, der er provst for den østlige del af Næstved Provsti og sognepræst for Tyvelse, Aversi, Tybjerg og Vrangstrup Kirker.

Under armen havde gæsterne en udtalelse fra en psykolog og en læge, der begge mente, at drengen havde det godt hos sin mor. Psykologen havde været på hjemmebesøg og mente, at moderen psykisk og fysisk kunne udfylde rollen som mor. Lægen anførte, at drengen udviklede sig helt, som han skulle.

Men Næstved Kommune havde en anden holdning. Den besluttede, at drengen skulle fjernes fra sin mor.

”Jeg kan stadig se mormoderen sidde i sofaen og høre, hvordan afgørelsen bliver læst op for hende. Hun fortæller mig, at drengen skal fjernes fra hjemmet,” sagde Vagn Birk Jensen, da han i går sad i vidneskranken efter at have fortalt, at han tilstod forholdet.

Vagn Birk Jensen havde aldrig talt med de tre personer, inden han blev kontaktet over telefonen, fortalte han i retten. Men han mente, at det kunne være hans tavshedspligt som præst, der gjorde, at de ringede til netop ham.

”De er dybt fortvivlede over afgørelsen, som de føler er uretfærdig. Da de er så langt nede, siger jeg til dem, at de kan overnatte i præstegården,” sagde Vagn Birk Jensen, der af moderen og mormoderen var blevet fortalt, at ”de ville lidt væk fra Næstved”.

Planen var at flygte fra myndighederne.

”I den situation, de er i, synes jeg, det er en dårlig idé, at de skal ud at køre på de vilde veje. De er i en paniksituation, så jeg vælger, at barnet og moderen skal blive hos mig,” sagde Vagn Birk Jensen, der bor med sin kone i præstegården i Tyvelse.

Vagn Birk Jensen fremstod rolig i retten, men måtte suge luft ind, da han fortalte om et smukt øjeblik i præstegården, hvor han spillede klaver, og drengen dansede ballet.

”Det er en fantastisk dreng, synes jeg,” sagde Vagn Birk Jensen med tårer i øjnene.

Han valgte at skjule moderen og hendes søn i præstegården i en uge, inden han tilbød dem at bo i familiens sommerhus i Rørvig i Nordvestsjælland.

Efter at moderen og drengen havde tilbragt nogle dage i sommerhuset, blev Vagn Birk Jensen kontaktet af politiet, der troppede op på bopælen.

”Som præst kan jeg ikke bryde min tavshedspligt og fortælle politiet, at de er i sommerhuset,” sagde Vagn Birk Jensen.

Moderen og hendes søn nåede at være i sommerhuset i en uge, inden myndighederne fandt dem og placerede drengen på en institution.

Anklagemyndigheden ville gerne vide, hvorfor Vagn Birk Jensen ikke på et tidspunkt forsøgte at kontakte myndighederne for at få flere oplysninger om sagen, end dem familien havde viderebragt. Vagn Birk Jensen fortalte, at han havde forsøgt at få fat i kommunen, men at det ikke var lykkedes. Men han ringede undervejs til politiet og forsikrede dem om, at drengen havde det godt. Derudover forbød tavshedspligten ham at gøre yderligere, fortalte han.

”Det er vigtigt, at familien kan stole på mig som præst,” sagde han.

Vagn Birk Jensen erkendte selv forholdet i retten, og det endte med en dom på 30 dages betinget fængsel. Derudover skal Vagn Birk Jensen betale sagens omkostninger på cirka 10.000 kroner plus moms og udføre 40 timers samfundstjeneste.

Han har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om han skal anke dommen. Men overordnet mener han, at dommen er, som den skal være.

”Jeg gjorde det, jeg skulle gøre, og jeg forstår dommen. Men det er vigtigt for kirken og for præstestanden, at det er et sted, hvor mennesker kan henvende sig og få råd og vejledning. Jeg har forståelse for, at børn nogle gange skal væk fra hjemmet, men når man i en sådan sag ser et kærligt forhold mellem mor og barn, forstår man det ikke,” siger Vagn Birk Jensen til Kristeligt Dagblad.

Han udelukker ikke, at han kan ende i sådan en sag igen.

”Der kan komme situationer, hvor næstekærligheden er vigtigere end loven.”

Moderen til barnet mødte ikke op i retten, og derfor kan hendes og mormoderens sag først føres den 27. juli.