Man er mere end et nummer i rækken

Dorthe Gylling Crüger er ny formand i Kræftens Bekæmpelse. Hun arbejder for mere empati og for medinddragelse af kræftpatienter i behandlingen

Dorthe Gylling Crüger har blandt andet forsket i arvelige kræftsygdomme, taget en Master i Sundhedsledelse ved CBS og undervist som klinisk lektor på Syddansk Universitet i Odense.
Dorthe Gylling Crüger har blandt andet forsket i arvelige kræftsygdomme, taget en Master i Sundhedsledelse ved CBS og undervist som klinisk lektor på Syddansk Universitet i Odense. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelses nye formand Dorthe Gylling Crüger er administrerende sygehusdirektør på Sygehus Lillebælt. Hun brænder for kræftpatienterne, som hun mener, skal inddrages langt mere i behandlingen. Det er her, hendes fokus vil være som formand.

Der er sket meget godt for kræftpatienterne de senere år. Ventetiderne har fået et ordentligt nøk nedad, og kvaliteten af behandlingen er blevet meget bedre. Det er dagsordener, som Kræftens Bekæmpelse har været gode til at sætte, men nu er vi kommet til menneskefaktoren, mener Dorthe Crüger.

”Det jeg brænder for, er, at kræftpatienterne altid opfattes som mennesker. Som patient skal du opleve, at læger og sygeplejersker interesserer sig for dig, og at du ikke bare er et nummer i rækken. Det skal være et partnerskab. Vi skal genopfinde empatien. Det er, som om det er blevet uprofessionelt at være empatisk. Det er jeg uenig i, jeg synes, at det er professionelt at være empatisk,” siger hun.

For Dorthe Crüger er det patienterne og de pårørende, det drejer sig om. Uanset om hun er sygehusdirektør eller formand for Kræftens Bekæmpelse. Hendes standpunkt er at lytte til patienterne, da det er dem og borgerne, der skal sætte dagsordenen for, hvad det danske sundhedsvæsen bør kunne tilbyde. Noget, hun mener, andre lande er meget bedre til end os.

Dorthe Crüger blev valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse på foreningens repræsentantskabsmøde sidst i maj. Nu er hun også officielt blevet valgt som formand af en enig hovedbestyrelse, en post, hun overtager fra professor Frede Olesen, der var formand for Kræftens Bekæmpelse i ni år.

Inden Dorthe Crüger blev først lægelig direktør og siden administrerende sygehusdirektør på Sygehus Lillebælt, var hun cheflæge på Regionshospitalet Horsens og Brædstrup. Tidligere har hun arbejdet som overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling på Vejle Sygehus og efterfølgende som specialechef og ledende overlæge i samme afdeling. Inden da hentede hun inspiration i England, hvor hun i godt to år var specialeansvarlig overlæge ved Clinical Genetics Unit på Birmingham Women's Hospital.

Dorthe Crüger er født i 1964. Hun er gift og mor til fire børn i alderen 16 til 26 år, og hun bor i Horsens.