Barneskjul udløser betinget fængsel til mor og mormor

To kvinder idømmes betingede fængselsstraffe for at have gemt en femårig dreng for myndighederne

På præstegården i Tyvelse Sogn på Midtsjælland blev en femårig dreng gemt for myndighederne sidste år i april.

I går blev drengens mor og mormor ved Retten i Næstved fundet skyldige i at skjule drengen for at forhindre, at han kom i Næstved Kommunes varetægt.

Den 40-årige mor idømmes 20 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste, mens dommen over mormoderen lyder på 14 dages betinget fængsel.

”Retten finder, at hun ikke er egnet til at yde samfundstjeneste,” sagde dommer Tinne Thomassen og henviste til den 62-årige kvindes svage helbred.

Henvendt til barnets mor sagde dommeren:

”Vi betragter dig som hovedkvinden i sagen.”

Sognepræsten i Tyvelse, Vagn Birk Jensen, lod den femårige dreng bo hos sig i håb om, at kommunen ville omgøre en beslutning om at tvangsfjerne drengen fra hans mor.

Først opholdt drengen sig otte dage i præstegården, og derefter blev han kørt til præstens sommerhus i Rørvig sammen med sin mor og mormor.

Præsten, som også er provst i Næstved, blev i juni idømt 30 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste for sin rolle i sagen.

Dommeren forklarede, at barnets mor fik en mildere straf end præsten, fordi hun har været følelsesmæssigt påvirket og derfor har ”et større spillerum”.

Begge kvinder nægtede sig skyldige forud for dommen, men begge modtog dommen.

Det var netop anklagemyndighedens ønske, at de tiltalte blev dømt for at have unddraget Næstved Kommunes beslutning om at tvangsfjerne drengen - også selvom de var i chok efter kommunens afgørelse.

”Tvangsfjernelse er et voldsomt indgreb. Men vi kan ikke have et system, hvor man ikke efterlever de afgørelser, som myndighederne træffer,” sagde anklageren i retten.

På den anden side satte moderens forsvarer, advokat Michael Nauman, blandt andet spørgsmålstegn ved, om barnet overhovedet burde fjernes.

”Lægen var på ingen måde bekymret. Han havde jævnligt set familien,” sagde Michael Nauman om familiens praktiserende læge, som vidnede i retten.