Helle Thorning var med til at promovere et sort menneskesyn

Helle Thorning-Schmidt var med til at promovere et menneskesyn, der forflygtigede al anstændighed og socialt ansvar, og skabte grobund for et almissesamfund med skamløs ragen til sig sat i højsædet, skriver Louis Bülow.

Red Barnets danske generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, udtrykte i en pressemeddelelse glæde over, at valget er faldet på en så stærk dansk profil: ”Jeg er overbevist om, at Helle Thorning Schmidt med sin store erfaring og internationale gennemslagskraft kan skabe mærkbare forbedringer for de dårligst stillede børn.”
Red Barnets danske generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, udtrykte i en pressemeddelelse glæde over, at valget er faldet på en så stærk dansk profil: ”Jeg er overbevist om, at Helle Thorning Schmidt med sin store erfaring og internationale gennemslagskraft kan skabe mærkbare forbedringer for de dårligst stillede børn.”. Foto: Darren Staples.

MED UDNÆVNELSEN til chef for den humanitære hjælpeorganisation Save the Children International med kontor i London er det i sidste øjeblik lykkedes Helle Thorning-Schmidt (S) at sikre sig en velegnet platform til selv at være med til at definere sit eftermæle og komme historikerne i forkøbet.

Som landets statsminister fra 2011 til 2015 satte Helle Thorning-Schmidt sine egne vælgeres tillid over styr i hobetal, og lanceringen af et ophørsudsalg af socialdemokratiske kerneværdier ses i dag som hovedårsagen til partiets nedsmeltning. Anklager om massive løftebrud og flosset troværdighed klæber til hende den dag i dag.

I de år styrede hun ellers sit show i magtens korridorer med kreativ iscenesættelse og smarte manøvrer. Intet var helligt - sort blev gjort til hvidt, krig til fred, nat til dag. Det var ikke værdier og holdninger, der styrede de politiske budskaber, men en endeløs stab af smarte reklamedrenge, spindoktorer og medieeksperter.

Med flotte ord talte Helle Thorning-Schmidt også dengang om solidaritet med børnene, de syge, de gamle, og hun syntes at kæmpe indædt for kernevelfærd, børnehaver, vuggestuer og ældreomsorg. Men det var alt sammen en gratis invitation til velfærdsbuffet med luftsteg og vindfrikadeller, hvor befolkningen blev ført bag lyset.

Der findes politikere på Christiansborg med ægte følelser for de svageste i samfundet. Som aldrig har adskilt moral og politik, og som har forenet deres politiske virke med anstændighed. Politikere, der har haft modet til at turde forlade geleddet, når samvittigheden krævede det.

Men det var ikke hjertet, man hørte banke, når Helle Thorning-Schmidt som landets førstekvinde svang Gucci-håndtasken over samfundets udsatte grupper:

Hun var med til at promovere et sort menneskesyn, der forflygtigede al anstændighed og socialt ansvar og skabte grobund for et almissesamfund med skamløs ragen til sig sat i højsædet.

HELLE THORNING-SCHMIDT var med til at fattiggøre tusinder af de socialt svageste, alt imens samfundets rigeste blev forgyldt, og regningen sendt til ledige, kontanthjælpsmodtagere, syge og ældre.

Nu er det så lykkedes Helle Thorning-Schmidt at få landet et internationalt topjob, hvor hun er udpeget til at stå i spidsen for Red Barnets internationale afdeling.

Red Barnets danske generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, udtrykte i en pressemeddelelse glæde over, at valget er faldet på en så stærk dansk profil: ”Jeg er overbevist om, at Helle Thorning Schmidt med sin store erfaring og internationale gennemslagskraft kan skabe mærkbare forbedringer for de dårligst stillede børn.”

Selv udtalte Helle Thorning-Schmidt i en pressemeddelelse fra Socialdemokraterne: ”Jeg er dybt beæret over at få muligheden for at lede Internationalt Red Barnet. Børns rettigheder, beskyttelse og udvikling har altid stået mit hjerte nært.”

Den samme Helle Thorning-Schmidt, der som landets statsminister blandt mange asociale tiltag også fik gennemført en dagpengereform, der tvang tusinder af familier med børn fra hus og hjem. Indtil nu har flere end 61.000 arbejdsløse mistet deres forsørgelsesgrundlag. Og mange vil følge.

Også børn i tusindvis er blevet efterladt tilbage på perronen, tvunget til en opvækst i fattigdom, hvor kriminalitet og misbrug lurer lige om hjørnet.

Men de ramte familiers dybe fortvivlelse trængte ikke igennem kagernes sprøde knasen og koppernes klirren, når der blev nippet til kaffe og konditorkage hos Helle Thorning-Schmidt i rækkehuset i Komponistkvarteret på Østerbro.

Louis Bülow er freelancejournalist og historiker