Somaya har ikke fortalt sin kommende mand, at hun er omskåret

26-årige Somaya er bange for at blive vraget som brud, hvis den kommende mands familie får mistanke om, at hun ikke kan gøre ham lykkelig

26-årige Somaya løj om at være omskåret, fordi hun var bange for at blive valgt fra som brud. - Modelfoto.
26-årige Somaya løj om at være omskåret, fordi hun var bange for at blive valgt fra som brud. - Modelfoto.

Somaya er 26 år, hun er smuk og glad og fortæller ivrigt om, at hun skal giftes om få måneder med en mand, som passer godt til hende:

”Vi er åbne, vi taler sammen om alt. Næsten alt.”

De har mødt hinanden på arbejdet for en del år siden. Begge har tilbragt adskillige år i Europa under opvæksten, fordi deres fædre arbejdede der. Så de passer godt sammen.

Men der er ting, som nager hende, og som Somaya ikke vil dele med sin tilkommende. Han ved ikke, at hun er omskåret. Hans mor, som kommer fra Tunesien, har spurgt direkte, men Somaya løj, fordi hun var bange for at blive valgt fra som brud.

I begge lande involverer eller blander forældrene sig helt åbenlyst, når unge finder sammen.

Det er normen, at mødrene undersøger den nye familie og sikrer sig, at søn eller datter får en ægtefælle fra en god familie. Svigermoderen spurgte for at vide, om Somaya kunne gøre hendes søn lykkelig.

”Tuneserne ved, at mange egyptiske kvinder er omskåret. Min kommende svigermor ville ikke risikere, at hendes søn strander med en kvinder uden lyst,” forklarer Somaya, som ikke tør stå frem med efternavn.

”Jeg var ni år og boede i Europa sammen med mine forældre og tre søstre. Min familie er veluddannet, og egentlig havde mine forældre besluttet, at vi ikke skulle omskæres. Men min mor var virkelig bekymret, fordi hun ikke vidste, om vi skulle blive i udlandet. Der har piger sex, allerede når de er 14-15 år, så hun var bange for, at vi skulle blive fristet. På en ferie fik min ældre søster, en kusine og jeg at vide, at vi skulle en tur til lægen og have en lille operation. Det gjorde ikke ondt, han brugte bedøvelse,” fortæller Somaya.

Hun understreger, at hun elsker sine forældre, og at hendes mor er hendes bedste ven. Men da det gik op for hende som stor teenager, hvad der var sket, blev hun rasende:

”God opførsel starter indefra, ikke ’dernede’. Det er dit sind, dit hjerte, og din religion, der afgør, hvem du er. Sådan er det for mig. Jeg er universitetsuddannet og arbejder i en multinational virksomhed, jeg kommer fra en god og åben familie, vi har rejst meget, jeg kender mine rettigheder. Jeg bruger tørklæde, men det er mit valg; jeg er på ingen måder undertrykt. Men selve idéen (om omskæring, red.) er ydmygende og smertefuld.”

Det er første gang, Somaya taler med nogen uden for familien om indgrebet. Og hun gør det især, fordi hun har brug for at vende én ting med en udenforstående:

”Jeg har ikke haft sex med min forlovede, selvom jeg har lyst. Den har omskæringen ikke fjernet. Men jeg er bange for, at indgrebet vil påvirke vores sexliv. Jeg har prøvet at onanere, selvom jeg ikke burde i forhold til islam – og jeg fik orgasme. Jeg har tjekket på nettet for at se, hvordan andre kvinder ser ud, og jeg tror, jeg er o.k., lægen tog kun lidt eller også er det vokset ud igen. Måske kan jeg ikke blive fuldt ophidset, måske tager det længere tid, men vi skal nok få glæden – tror du ikke?”.

I Egypten er 9 ud af 10 voksne kvinder omskåret, en tradition, som næsten ikke findes i de andre nordafrikanske lande.

Somaya har svært ved at tro på statistikkerne – på, at så mange egyptiske kvinder er omskåret. Selvom hun aldrig taler med sine veninder om det, er det ikke sådan i hendes generation, mener hun. Og hun tror, at folk lyver om den slags.

”Hvis en fra befolkningsundersøgelsen havde spurgt mig, ville jeg da sige, at jeg ikke er omskåret,” siger hun.

”Unge ser masser af film om mænd, som har problemer med deres koner på grund af omskæring. Kvinderne gider ikke have sex, og de nyder det ikke. Så jeg vil ikke sige til ham, at jeg er omskåret, og at vi ikke vil få det sjovt. Aldrig.”

”Da jeg blev gammel nok til at forstå, hvad omskæring var, råbte og skreg jeg ad min mor. Hvordan kunne du gøre det? Hun forsøgte at berolige mig med, at hendes liv med min far er o.k. De er i 50’erne, og de er stadig o.k. Men tanken om, at Allah har skabt vores kroppe med alle dele, og vi så skærer glæden, lykken eller sexlivet væk, giver ikke mening,” siger den egyptiske kvinde.