Opskrift: Chokolademousse med mandelflan

Chokolademousse med mandelflan har Louise Dandanell Ørsted i årevis fået serveret hos sin svigermor

Chokolademousse med mandeflan er en herlig dessert. –
Chokolademousse med mandeflan er en herlig dessert. – . Foto: Louise Dandanell Ørsted.

Min svigermor elsker mad. Hun elsker at feste, og hun holder gerne middage. Store og små. Der er altid kanapéer og kølig chablis, når gæsterne kommer.

Blomsterne har vi afleveret tidligere på dagen, for værtinden kan da ikke stå med rumpen i vejret og finde vaser frem midt i velkomstceremonien. Kanapéerne bliver serveret i den fine stue ved det runde mahognibord med den grønne bordplade. Det er røget laks på toast og grønlandske rejer på tuc med tandsmør under.

Peberkværnen står ved siden af. Der ligger små nystøgne servietter på bordet. Vinglassene er slebne og mørkegrønne. Min mand skænker vin, og min svoger tænder stearinlysene i den store lysekrone over spisebordet. Når gæsterne er kommet – ve dem, der kommer for sent – går vi til bords.

Min svigerfar har lavet bordplan og sat navnene ind i den lille læderanordning med kanter til at klemme de små papirsedler ind under. Der er dækket op til alle, også barnebarnet på seks måneder. Der er sølvdækketallerkener, broderede mellemlægsservietter, kongeligt porcelæn og fint bestik. Der er sidetallerkener med små knive, smørasietter, saltkar med minispader og krystalglas med ciseleringer.

Før min tid blev familiens kogekone fløjet ind fra Aarhus for at lave maden. Da jeg kom ind i familien, var det fru Andersen, der var i køkkenet, og i de sidste år har min svigermor selv kokkereret. Vi får ofte høns i asparges med aspargeskartofler, oste med hjemmebagte horn og rugkiks og chokolademousse med mandelflan. Jeg kan faktisk ikke huske, at jeg har fået ret meget andet i de 35 år, hvor jeg har været gæst hos Jette og Børge.

Nu er den æra slut. Min svigerfar døde for 10 år siden, og min svigermor døde som 82-årig i sidste uge. Nu skal min svigerinde og jeg tage over og sørge for, at de fine traditioner bliver holdt i live. Vi vil pudse bestikket, dække smukt op, skrive bordkort og sørge for, at vores gæster føler sig velkomne, fuldstændig som min svigermor altid har gjort.

Retten i dag er svigermors chokolademousse med mandelflan. Den dessert har jeg fået serveret til min mands studenterfest, hans 20-årsfødselsdag, da han blev færdig som teolog, og lur mig, om vi ikke også har fået den til alle de fødselsdage og middage, som jeg har været til indimellem. Moussen har en meget kraftig chokoladesmag, og du kan roligt lave dobbelt eller tredobbelt portion mandelflan, de smager fantastisk. Velbekomme.

Chokolademousse

  • 100 g mørk chokolade
  • ½ dl vand
  • 2 spsk. kakao
  • 1 tsk. pulverkaffe
  • 2 spsk. sukker
  • 3 blade husblas
  • 2 ½ dl piskefløde

Hak chokoladen groft og hæld den i en gryde med vand, kakao, pulverkaffe og sukker. Varm op under omrøring, til chokolade og sukker er smeltet. Fjern gryden fra varmen. Udblød husblasen i koldt vand i fem minutter. Knug vandet ud af husblasen, og opløs den i den lune chokolademasse.

Pisk fløden til skum, og tag en spiseske fra til pynt. Vend flødeskummet i chokolademassen. Fordel moussen i små glas eller i en skål. Stil på køl i cirka en time inden servering.

Mandelflan

  • 50 g mandler
  • 50 g smør
  • 50 g sukker
  • 1 spsk. mel
  • 1 spsk. piskefløde

Tænd ovnen på 175 grader. Smut eventuelt mandlerne. Hak mandlerne fint, og hæld dem i en gryde med smør, sukker, mel og fløde. Varm op under omrøring, til massen samler sig. Køl let af. Form kugler på størrelse med store hasselnødder, og sæt dem med stor afstand på to bageplader med bagepapir. Bag dem i 8 minutter. Køl dem af på en rist, og opbevar dem i en kagedåse.