Italienernes kulturarv er blevet rystet af jordskælv

Jordskælv i Italien har efterladt større sprækker i Colosseum i Rom. Mange bygninger fra middelalderen er beskadigede eller ødelagte

Selvom de gamle romere byggede Colosseum, så arenaen kunne modstå jordskælv, har det næsten 2000 år gamle bygningsværk lidt skade af søndagens jordskælv. –
Selvom de gamle romere byggede Colosseum, så arenaen kunne modstå jordskælv, har det næsten 2000 år gamle bygningsværk lidt skade af søndagens jordskælv. – . Foto: Angelo Carconi/Ansa/AP/Polfoto.

Et af Italiens mest kendte symboler er blevet beskadiget under det store jordskælv, der i søndags ramte den centrale del af landet omkring 150 kilometer nordøst for hovedstaden, Rom.

Men selvom skælvet altså lå langt fra hovedstaden, er blandt andet Colosseum i Rom ramt. Der var i forvejen sprækker i den næsten 2000 år gamle arena, hvor romerne arrangerede datidens underholdning i form af teater, blodige gladiatorkampe og kampe med vilde dyr. De sprækker er nu blevet større.

Nutidens Colosseum er mestendels ruiner. De giver dog et godt billede af, hvordan den gamle arena så ud. Men tidens tand gnaver i bygningsværket, der så er blevet rystet igennem en gang mere.

Det er de tilsynsførende ved Colosseum, som taler om bekymrende revner i bygningen, skriver avisen Corriere della Sera.

”Efter jordskælvet er revnerne blevet større,” siger Francesco Prosperetti, leder af tilsynet, til den italienske avis.

Eksperter har efter skælvet ikke bare undersøgt Colosseum. Også andre gamle bygninger i Rom er blevet gennemgået. Blandt dem flere kirker, hvoraf der er fundet skader på facaden på en af dem, skriver avisen Daily Telegraph.

Alessandro D’Alessio, der er arkæolog og deltager i arbejdet med at bevare de historiske bygninger, siger til Corriere della Sera, at de gamle romere var dygtige til at opføre bygninger, der kunne modstå rystelser.

”Colosseums buer er den bedste struktur, når det gælder om at modstå bevægelser og vibrationer. De gamle romere kendte til jordskælv.”

Dog har Colosseum alligevel fået store skader ved jordskælv i tidens løb. Blandt andet i 1349, da et skælv ødelagde den sydlige side af amfibieteatret.

Colosseum er bygget i år 80. Omkring fem millioner turister besøger årligt stedet.

Skælvet i søndags havde en styrke på 6,5 og var dermed det kraftigste i området i 40 år. Over 15.000 mennesker mistede deres hjem og står ifølge de italienske myndigheder nu uden tag over hovedet. Byer og mange bygninger, herunder historiske kirker og klostre, er ødelagte eller beskadigede.

Heldigvis er der ikke meldt om omkomne. Området var i forvejen evakueret på grund af den seneste tids skælv, men omkring 20 personer blev kvæstet.

Ifølge italienske medier er arkæologer og andre eksperter i gang med at kortlægge ødelæggelser og skader på bygninger fra romertiden og middelalderen i forbindelse med skælvene.

Blandt andet er den prægtige kirke San Benedetto-basilikaen fra det 14. århundrede og en anden kirke fra det 13. århundrede brast sammen i byen Norcia.

Også andre steder i Norcia-området er der ødelæggelser. Et tårn fra det 13. århundrede i Amatrice klarede ikke rystelsen.

Det gjorde klokketårnet på katedralen Santa Maria Argentea i samme område heller ikke.

”I dag, heldigvis kan man sige, græder vi over tabet af vores kulturarv og ikke de døde,” siger Antonia Pasqua Recchia, generalsekretær i Kulturministeriet i Rom, til nyhedsbureauet dpa.