Antropolog: Vi glemmer, at islam er mange ting

Er der en modsætning mellem at være troende muslim og medborger i et sekulært samfund? Det er et af mange spørgsmål på programmet, når forskere fra hele verden de næste par dage mødes til seminar på Aarhus Universitet

"Vi har en tendens til kun at forholde os til de mest rabiate ytringer og glemmer derfor, at islam er mange ting,” siger antropolog Christian Suhr.
"Vi har en tendens til kun at forholde os til de mest rabiate ytringer og glemmer derfor, at islam er mange ting,” siger antropolog Christian Suhr. . Foto: Jonas Olufson/Polfoto.

”Der er jo nogle historier, der går igen i medierne: At der ikke er plads til tvivl inden for islam, og at religionen derfor er årsag til de mange fundamentalister, som vi for eksempel finder i Islamisk Stat, der vil indføre et kalifat og fjerne demokratiet. Men virkeligheden er altså langt mere nuanceret, og det er dén, vi gerne vil have frem i lyset ved det her seminar.”

Sådan siger Christian Suhr, der er antropolog og adjunkt ved Aarhus Universitet, hvor han sammen med kollegerne Mikkel Rytter og Thomas Fibiger står bag et internationalt forskningsseminar, der begynder i morgen under overskriften ”Doubt and certitude in islam” (Tvivl og overbevisning i islam).

”Det er ikke et emne, der er blevet undersøgt særligt grundigt forskningsmæssigt. Men siden der nu bliver sagt og skrevet så meget om, at muslimer mangler en kritisk sans, så er det da supervigtigt, at vi som forskere får undersøgt forholdene. På seminaret er der derfor forskere fra mange forskellige lande og forskningsområder, som blandt andet tæller islamisk teologi, historie og antropologi,” fortæller Christian Suhr.

Seminaret indledes med en stor offentlig forelæsning af Mayanthi L. Fernando, der er lektor ved University of California Santa Cruz. Hun udgav i 2014 en bog om forholdet mellem franske muslimers religiøsitet og fransk sekularisme. I bogen beskriver Mayanthi Fernando blandt andet, hvordan de politiske diskurser, institutioner og love, der konstituerer et sekulært Frankrig, også regulerer islam og på den måde ændrer den islamiske tradition og dermed også, hvad det vil sige at være muslim.

Selv har Christian Suhr også et oplæg på seminaret på baggrund af et flerårigt felt-arbejde i Grimhøj-moskéen i Gellerup ved Aarhus. Den samme moské, der tidligere på året var genstand for stor og ophidset debat om muslimers integration i Danmark og imamernes magt, efter TV 2’s skjulte optagelser i dokumentarserien ”Moskeerne bag sløret”.

”Det var efter min mening et meget fortegnet billede af virkeligheden, vi blev præsenteret for. Under mit feltarbejde oplevede jeg blandt andet, at tvivlen spiller en stor rolle på Grimhøjvej. Der er ikke tale om mennesker, der blindt bekender sig til ting, der er skåret ud i sten, men derimod masser af uenighed og diskussioner internt. Både om synet på Islamisk Stat, børneopdragelse, ægteskab og selve Koranen. Men vi har en tendens til kun at forholde os til de mest rabiate ytringer og glemmer derfor, at islam er mange ting,” siger Christian Suhr.

Han håber, at seminaret kan være startskuddet til mere forskning på området, og at den tværfaglige tilgang vil belyse emnet fra mange forskellige vinkler.

”Også omkring hvad vi overhovedet mener med ordet ’tvivl’. For det er, som om tvivl er blevet en form for kerne i den vestlige selvforståelse. Men muslimer taler også om tvivl. Både som en slags ’hjertesygdom’, men også som en forudsætning for at kaste sig ud i troen. Og i mine ører minder det altså ret meget om den måde, hvorpå vores egen Søren Kierkegaard beskrev tvivlen,” siger Christian Suhr og tilføjer:

”Tvivlen er grundlæggende for vores evne til at tænke kritisk. Men den kan også lede til paranoide konspirationsteorier og fjendtlighed både inden for islam og andre religioner. På seminaret vil vi derfor undersøge, hvordan mennesker i forskellige situationer forholder sig til tvivlen, og hvad de bruger den til.”

Under sit flerårige felt-arbejde i Grimhøj-moskéen i Gellerup ved Aarhus, opdagede antropolog Christian Suhr, at tvivlen spiller en stor rolle. Her et billede fra fredagsbøn i moskéen på Grimhøjvej ved imam Ihabe Libdeh.
Under sit flerårige felt-arbejde i Grimhøj-moskéen i Gellerup ved Aarhus, opdagede antropolog Christian Suhr, at tvivlen spiller en stor rolle. Her et billede fra fredagsbøn i moskéen på Grimhøjvej ved imam Ihabe Libdeh. Foto: Polfoto