94-årig kirkegænger: Højmessen må ikke blive et nyt underholdningsfænomen

Lad underholdningsindustrien tage sig af underholdning, og lad højmessen forblive unik, så eftertanken og roen får en mulighed, som man ikke finder andre steder

Jeg forstår godt de præster, der forsøger at få flere i den yngre generation til at gå i kirke om søndage, Men nymodens påfund bør ske på andre tider af ugen, skriver Marianne Egede Glahn i debatindlægget.
Jeg forstår godt de præster, der forsøger at få flere i den yngre generation til at gå i kirke om søndage, Men nymodens påfund bør ske på andre tider af ugen, skriver Marianne Egede Glahn i debatindlægget. . Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix.

Ifølge Kristeligt Dagblad ser det ud til, at landets biskopper er ved at udtænke en ny kirkeordning for højmessen. Det gør mig ret bange.

Højmessen søndag formiddag er kirkelivets fundament. Genkendelsen, hvad enten man går i kirke i Skagen eller Gedser, er væsentlig. Den er med til at skabe fællesskab og forhåbentlig ordentlighed i tanke som i handling.

Salmesang er en væsentlig del heraf. Vi har, tror jeg, en salmeskat, som ikke findes andre steder. Gamle som nye salmer, som man genlæser, når man har brug for dem, det være sig i sorg som i glæde. Prædikenen er væsentlig, fordi vi har brug for at stoppe op midt i tidens umenneskelige ræs og kaos og blive mindet om Guds uendelige kærlighed til os, selvom vi ustandselig overtræder hans bud. Hans tilgivelse er det, vi må leve på, og det skal vi mindes om igen og igen.

Nadveren skal der forhåbentlig heller ikke røres ved, den er ganske enkelt en nødvendighed for vor sjælefred.

Nymodens påfund bør ske på andre tider af ugen. Jeg forstår godt de præster, der forsøger at få flere i den yngre generation til at gå i kirke om søndagen. Der kan være mange grunde til, at tidspunktet passer dem dårligt, og det er forståeligt al den stund, at det måske er det eneste tidspunkt på ugen, hvor familien er samlet om et måltid uden det tidspres, som arbejde ikke kan undgå at medføre de øvrige dage.

Men højmessen må ikke blive et nyt underholdningsfænomen, dem har vi rigeligt af i forvejen. I vor kirke, Virum Kirke, er der masser af tilbud på andre tidspunkter, babysalmesang, lasagnegudstjenester, eftermiddagsforedrag, studiekredse, filmaftener med mere, og de er velbesøgte. En fare kan være, at for mange tiltag ud over højmessen kan gå ud over præsternes tid til at forberede deres søndagsgudstjeneste. Der er en fin balance, som må findes.

Lad underholdningsindustrien tage sig af underholdning, og lad højmessen forblive unik, så eftertanken og roen får en mulighed, som man ikke finder andre steder. Det store savn i dagens Danmark er mangelen på ånd, den kan heldigvis ofte findes i kirken. Jeg undværer kun nødigt kirkegangen søndag formiddag. Lige for tiden, hvor coronaen raser, har jeg med sorg i sinde måttet undvære søndagens gudstjeneste, men snart, når jeg er vaccineret anden gang, vender jeg tilbage.

Marianne Egede Glahn, Furesøkrogen 18, Virum