Jazzsangerinde efter nedlukning: Der er andre – måske endda bedre – måder at leve på

Sinne Eeg har det meste af sit voksne liv turneret som jazzsangerinde, men coronakrisen har vist hende glæderne ved en anden slags hverdag

Sinne Eeg (født i 1977) debuterede som jazz­sangerinde i 2003. Hun er bosat på Amager i København. – Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Sinne Eeg (født i 1977) debuterede som jazz­sangerinde i 2003. Hun er bosat på Amager i København. – Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Store dele af Danmark er lukket ned som følge af coronaepidemien. Kristeligt Dagblad taler i artikelserien ”Mit forandrede liv” med markante danskere om, hvordan nedlukningen berører deres hverdag. Skriv dig op, og modtag næste artikel i serien her.

Hvad er det værste ved denne tid?

Det er nok den dér usikkerhed på fremtiden. At vi ikke helt ved, hvornår – og om – det slutter. Jeg ved ikke, hvad det er for et arbejdsliv, jeg kommer ud til. Jeg skal nok klare mig, men hvis min branche ændrer sig frygtelig meget, så ved jeg ikke, hvor jeg står arbejdsmæssigt. Det er det, der gør mig mest utryg.

Hvad er det bedste ved denne tid?

At jeg har fået en chance for at bo hjemme i en længere periode, for det har jeg ikke rigtig gjort i mit voksne liv. Jeg har indset, at jeg er omstillingsparat, og at der findes andre – måske endda bedre – måder at leve på. Jeg kan pludselig se, at det kan et eller andet at være grounded i nogle måneder og få en dagligdag op at køre i ét hjem. Jeg har for eksempel fundet ud af, at der holder en fiskebil på min gade hver onsdag, så nu får vi fisk om onsdagen. Sådanne ting har jeg ikke kunnet opleve før. Og det giver noget ro.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig denne vinter.

Jeg har set nogle virkelig gode serier, nu hvor jeg har haft tid. Man begynder også at gense de gamle serier, når man er nået til bunds i, hvad de har på Netflix. Jeg har set Borgen igen, og det er sjovt, for man ser den lidt med friske øjne. Der er mange ting i dansk politik i dag, man kan genkende i serien. Den holder stadig 100 procent.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Jeg vil overveje de opgaver, jeg tager, lidt mere. Det kan jeg selvfølgelig sagtens sige, for det er nemt at sige nej til et tilbud, man ikke har fået endnu. Men jeg vil i hvert fald forsøge at være lidt mere selektiv, så jeg får mere tid hjemme. Jeg har fundet ud af, at jeg nok ikke behøver at rejse så meget, som jeg har gjort, og jeg kunne godt forestille mig, at jeg i fremtiden tager det lidt mere med ro. For det skal der også være plads til.

Hvad er det bedste råd, du vil give andre til at komme igennem coronatiden?

Da vi lukkede ned første gang i foråret, kunne jeg se hele min koncertkalender blive slettet med ét. Jeg fandt hurtigt ud af, at man skal passe på med at ærgre sig over aktiviteter eller indtægter, man havde regnet med. For de ting kommer ikke til at finde sted, og man må prøve at se det, som om de aldrig har skullet det. Man må fokusere på at tage tingene, som de kommer, og bare være taknemmelig, hvis man kommer igennem krisen nogenlunde med skindet på næsen.