Hvorfor er rejsen til Mars så lang?

En læser har undret sig over, at rejsen til Mars er næsten 10 gange længere end afstanden til den røde planet. To rumforskere opklarer sagen

Mars set fra 700 kilometers højde. Fotograferet fra et rumfartøj, der er opsendt af De Forenede Arabiske Emirater. – Foto: De Forenede Arabiske Emiraters rum-agentur/AFP/Ritzau Scanpix.
Mars set fra 700 kilometers højde. Fotograferet fra et rumfartøj, der er opsendt af De Forenede Arabiske Emirater. – Foto: De Forenede Arabiske Emiraters rum-agentur/AFP/Ritzau Scanpix.

I torsdags, hvor ”Perseverance” landede på Mars, kunne man på Bagsiden læse, at rumfartøjet havde tilbagelagt knap 500 millioner kilometer. Den oplysning fik en opmærksom læser til at undre sig. For afstanden til Mars er altså kun 55-56 millioner kilometer, lød beskeden til redaktionen. Og det har den kvikke Bagside-læser fuldstændigt ret i – men Bagsiden havde faktisk også ret.

Så hvordan hænger det egentlig sammen, at rumfartøjet ”Perseverance” måtte tilbagelægge næsten ti gange så mange millioner kilometer for at nå til Mars, som der er fra Jorden til den røde planet?

”Det skal først og fremmest siges, at afstanden fra Jorden til Mars altså varierer temmelig meget,” siger Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent på Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU Space.

Han forklarer, at det derfor ikke er afstanden mellem Jorden og Mars på tidspunktet, hvor rumsonden bliver sendt afsted, som afgør, hvor lang en rejse sonden skal på. Det er derimod afstanden fra Jorden på opsendelsestidspunktet til Mars på ankomsttidspunktet, der har betydet, at ”Perseverance” måtte tilbagelægge hele 471 millioner kilometer på sin rejse mod planeten:

”Mars når at flytte sig på den tid, det tager at rejse fra Jorden ud til Mars’ bane. Sonden sendes derfor afsted, før Jorden og Mars er tættest på hinanden og ankommer, efter at afstanden har været mindst. Sonden flyver desuden ikke i en lige linje, men i en stor bue,” siger Michael Linden-Vørnle.

Samme forklaring giver Kjartan Münster Kinch, der er lektor i astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Han siger, at man ikke bare kan sende en rumsonde mod Mars, når de to planeter er tættest på hinanden.

”Hvis man sendte raketten afsted, når Mars står ud for Jorden, ville Mars ikke længere være der, når raketten nåede derud. Distancen mellem de to planeter bliver væsentligt længere, fordi Mars flytter sig, fra sonden er sendt afsted, til den når frem,” siger han.

At Mars når at flytte sig, skyldes langtfra, at ”Perseverance” er tung bagi. Rumfartøjet blev sendt afsted fra Jorden med en hastighed på 39.600 kilometer i timen på vej mod Mars.