Boligen skal skabe harmoni i en uharmonisk verden

Corona-nedlukningen har ikke kun fået os til at indrette boligen på nye måder. Den har også givet hjemmet en helt anden betydning

Under coronakrisen har hjemmet i endnu højere grad end før været den trygge base, hvor man samler energi og finder overskud, siger boligekspert Camilla Høeg. – Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix.
Under coronakrisen har hjemmet i endnu højere grad end før været den trygge base, hvor man samler energi og finder overskud, siger boligekspert Camilla Høeg. – Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix.

Hvis ude er godt, er hjemme som bekendt bedst. Men passer det gamle ordsprog stadig efter et år i coronapandemiens tegn, hvor udlængslen er vokset, alt imens vi har været henvist til at blive inden for hjemmets fire vægge? Noget tyder faktisk på det.

Som boligstylist og -ekspert ved Camilla Høeg en hel del om ikke blot indretningstendenser, men også om den rolle, hjemmet udfylder i vores liv. Og netop dén rolle har under coronakrisen været vigtigere end nogensinde.

”Når alt larmer, og verden føles usikker, så får hjemmet en helt anden betydning. Under corona har hjemmet i endnu højere grad end før været den trygge base, hvor vi er sammen, samler energi og finder overskud,” siger hun.

Ifølge Camilla Høeg har de mange timer, dage, uger og måneder derhjemme derfor gjort os endnu mere bevidste om boligens indretning. ”Vi er kommet til at sætte mere pris på hjemmet, og det får os til at ville gøre mere ud af det.” Hun sammenligner tendensen med at bygge rede. Usikkerheden i samfundet har nemlig skabt en trang til at bringe endnu mere varme og hygge ind i boligen, både hvad angår materialer og farver.

”Vi har simpelthen polstret os med bløde materialer, såsom tæpper, puder og alt, hvad der kan skabe ro og tryghed. Det må ikke længere være for hårdt og skarpt,” siger Camilla Høeg.

Tendensen har også påvirket danskernes foretrukne farvepalette. Hvor mange før krisen var blevet glade for et farvestrålende hjem, der gerne forenede hele regnbuen, er afdæmpede natur- og jordfarver som beige, terracotta og støvede nuancer af blå og grøn nu danskernes foretrukne.

”Når man er så meget hjemme, har man brug for, at øjet kan hvile, og at der indfinder sig en ro. Farver har en stor påvirkning på både humør og stemning, og i en tid, hvor man har brug for harmoni, kan et meget farverigt hjem blive for overvældende,” forklarer hun.

Boligtendenserne, der har vundet frem under corona, har det tilfælles, at de afslører en længsel tilbage mod rødderne og naturen. Af samme grund har mange brugt kræfter på at indrette udearealer, som kan afhjælpe den udlængsel, de fleste oplever under nedlukningen.

”Hvad end vi har en lillebitte altan eller en stor have, forsøger vi at indrette vores udehjem på en måde, der kan give en snert af noget eksotisk og skabe følelsen af, at vi sidder under nogle sydlige himmelstrøg,” siger Camilla Høeg.

Både folk med små altaner og store haver har under coronakrisen indrettet udearealerne, så de skaber en følelse af at sidde under sydligere himmelstrøg. Derudover har vi polstret os med bløde materialer som tæpper og puder. – Foto: Sikeborg Uldspinderi.
Både folk med små altaner og store haver har under coronakrisen indrettet udearealerne, så de skaber en følelse af at sidde under sydligere himmelstrøg. Derudover har vi polstret os med bløde materialer som tæpper og puder. – Foto: Sikeborg Uldspinderi.

Men det er langtfra kun udearealer, det naturlige farvespektrum og stemningsskabende interiør, der har præget danskernes måde at indrette sig på under krisen. Når både skole, arbejde, samvær og fritid skal gå op i en højere enhed på et begrænset antal kvadratmeter, stiller det krav til hjemmet om at være funktionelt. Efter arbejdsdagen for fleres vedkommende flyttede hjem på matriklen, er multifunktionelle møbler og opbevaringsløsninger, der gør det nemt at tage ting frem og gemme dem væk igen, derfor blevet en af de mest bemærkelsesværdige boligtendenser.

”Når man skal finde motivationen til at sidde og arbejde derhjemme, er hjemmet nødt til at være et sted, man kan holde ud at være i – både æstetisk og funktionelt. Man skal have mulighed for hurtigt at få hjemmet til at se pænt og ordentligt ud, og derfor bliver fleksibilitet i indretningen vigtig,” uddyber hun.

Camilla Høeg forudsiger, at krisen på længere sigt vil sætte sine spor på danskernes forhold til eget hjem.

”Vi har nu for alvor fundet ud af, at det vigtigt at have et hjem, hvor vi føler os godt tilpas. I coronatiden har vi været så afhængige af hjemmet, at det også fremadrettet vil have fået en helt ny betydning for os.”