Hun gør en forskel

”Jomfruens navn var Maria. Og englen kom ind til hende og hilste hende med ordene: ’Herren er med dig, du benådede’!”

Lukasevangeliet 1, 27-28

Hvor Eva bliver mor til hele menneskeheden, bliver Maria mor for den nye menneskehed. Hvor Eva handler i ulydighed mod Gud, handler Maria i lydighed og er medskaber på en ny tid. Hun bærer Guds Søn ind i verden. Allerede ved Jesu bebudelse og undfangelse begynder Gud sin tilbageerobring af den tabte menneskeslægt. Gud iklæder sig skikkelse som foster og barn, så han kommer til at ligne os.

Sådan vil han nemlig give os på ny at ligne ham. Det var jo det, vi blev skabt til i skabelsens første dage. Jesus begynder en nyskabende proces iblandt os, allerede som foster. Det handler om Maria, men især om Jesus, for det gør nåden og sandheden jo altid.

På visse tidspunkter i historien bliver mennesker inddraget så afgørende i Guds handlingsplaner, at de huskes særligt derfor. Maria husker vi med tak og ærbødighed, fordi hun stiller sig til rådighed for Guds indgriben, som forandrer både liv og evighed for os.

Nu skal profetierne opfyldes. Men ikke som folk forventer. Guds Søn, som nu er på vej, er mere end det forventede! Gud vil handle på en større måde, end folk forstår. Også på en større og anderledes måde, end Maria kan forestille sig.

Synlige undere kan øjenvidner fortælle om. Men skjulte undere fordrer, at vi tror på dem. De skjulte undere, som Marias undfangelse, at barnet i Betlehem er Guds Søn, og at den tomme grav betyder Jesu opstandelse, disse undere er kristentroens vigtigste og kalder på vores tro: at det er Helligåndens kraft, som skaber liv i Maria; at det er Guds Søn, der bliver født; at det er Gud, som rejser ham op af graven.

I stedet for at spørge efter bevis er det rette svar at tage imod i tro som Maria. Sådan får vi del i det under, at en ny menneskehed er blevet til. Gud bruger Maria, en almindelig ung pige. Marias barn er Guds Søn, og i ham ser vi Guds ansigt, fuld af nåde og sandhed. Og nu sker underet igen, ved at Gud Helligånd lægger alt dette ind i dit og mit sind for at frelse os.

Thomas Kristensen er pastor emeritus.