Dramatik om forbedringer af ældreboliger

Regeringen kom i mindretal på forslag fra Kristeligt Folkeparti

Folketingets allersidste dagsordenspunkt inden sommerferien gav i går dramatik, da regeringen uventet kom i mindretal. Kristeligt Folkeparti havde foreslået, at private plejehjem skulle have offentlig støtte til forbedringer, og da både de øvrige borgerlige partier og Enhedslisten støttede dette forslag, fik det flertal.

Socialdemokratiets ordfører, Carsten Hansen, og SF's ordfører, Knud Erik Hansen, tordnede mod Enhedslisten for at støtte de borgerlige partier i sagen, men det hjalp ikke noget.

Forslaget betyder, at omkring 7500 plejehjemspladser, som drives af selvejende institutioner, kan forbedres med offentlige tilskud. Efter de gældende regler skal plejehjemme selv betale 14 procent af en renovering, men med Kristeligt Folkepartis forslag skal staten nu betale syv af de 14 procent. Oven i købet kan den selvejende institution yderligere få dækket 3,5 procent i kommunen, hvis den har driftsoverenskomst med denne. Mange selvejende institutioner kan altså nu nøjes med selv at skaffe 3,5 procent af det samlede beløb til renovering af plejehjemspladserne.

Det er væsentligt bedre forhold, end kommunale og almennyttige plejehjem har, og det fik Carsten Hansen og Knud Erik Hansen til at angribe Enhedslisten voldsomt.

Carsten Hansen mente, at fortrinsbehandlingen af de selvejende institutioner var et brud med den boligpolitik, der ellers har været bred enighed om siden midten af 1980'erne. Han fandt det helt urimeligt, at de selvejende institutioner skal have offentlig støtte, sålænge de ikke er forpligtet til at indgå driftsoverenskomster med kommunerne og selv kan bestemme, hvem der skal anvises til plejehjemmene.

- Det betyder, at svage ældre kommer bagest i køen til en ældrebolig, anførte han.

Enhedslistens ordfører, Keld Albrecthsen, forsvarede sig med, at de selvejende institutioner i forvejen selv kan bestemme, hvem de vil anvise ældreboliger til. Desuden er der kun tale om såkaldte non-profit-institutioner, og det gælder kun allerede opførte ældreboliger. Han fandt det rimeligt, at der også skal være plads til plejehjem, drevet af økologiske kollektiver, kristne eller andre, som ikke lige passer ind i de kommunale systemer.

Endelig regnede Keld Albrechtsen med, at forslagets vedtagelse måtte betyde, at også andre ældreboligtyper fik samme mulighed for støtte senere. Det skulle ske ved de forhandlinger om kommuners økonomi, som regeringen i øjeblikket fører med Kommunernes Landsforening.

Flertallet for forslaget opstod efter et stemningsskifte mellem 2. og 3. behandlingen i Folketinget. Venstre og CD tilsluttede sig efter, at det oprindelige forslag var blevet modereret af et ændringsforslag fra Enhedslisten. Det vil koste omkring 100 millioner kroner årligt at gennemføre, men partierne blev ikke enige om, hvordan det skal finansieres. Derfor ryger pengene nu ufinansieret ud af statskassen. De radikales ordfører, Niels Helveg Petersen, mente, at forslaget var et led i den kommende valgkamp til kommune- og amtsrådsvalg, mens Kristeligt Folkepartis ordfører, Flemming Kofod-Svendsen, talte begejstret om, at det nu bliver muligt at bevare de selvejende plejehjem, som ellers måtte lukkes, fordi de er utidssvarende. hoffmannkristeligt-dagblad.dk