Langgaard og hans samtid

Koncert: Sjældne danske viser og lieder på programmet hos Det danske Sangselskab

Den danske sangskat rummer et stort antal viser og lied-prægede sange, som kun sjældent drages frem i lyset. Hvem kender mon Poul Schierbecks »Hafiz' grav« eller den lystige »Ballade om Købmand Glad og hans Hustru« til tekst af Aage Berntsen? I søndags fik publikum et indblik i dette emne ved en koncert med overskriften Rued Langgaard - og hans samtid, arrangeret af Det danske Sangselskab på Musikkonservatoriet i København.

Fremførelsen af Rued Langgaards sange var naturligvis den aktuelle anledning, men det med hans samtid blev ikke den mindst interessante del af koncerten. Her sang barytonen Lars Thodberg Bertelsen en række velforberedte sange med Tove Lønskov ved klaveret. Ikke en eneste af dem var af Carl Nielsen eller Laub for den sags skyld. Det var mere ukendte skikkelser fra den første halvdel af 1900-tallets musikliv, der var draget frem: Paul Hellmuth, den hedengangne organist ved Roskilde Domkirke, Emilius Bangert, Nancy Dalberg med flere. Lars Thodberg Bertelsen viste, at han ikke alene er en fin operasanger. Hans evner som vise- og liedsanger var aldeles glimrende, ikke mindst i de finurlige og morsomme jyske viser, der afsluttede denne del af koncerten.

At Rued Langgaard ville noget helt andet, når han skrev sange, kan alene aflæses af hans valg af digte, som i dette uddrag bestod af tyske, romantiske forlæg af Oscar von Redwitz, Heinrich Heine og Emil Ritterhaus. Komponisten Tage Nielsen, der kendte Rued Langgaard fra sin gymnasietid i Ribe, introducerede denne del af koncerten. Han fremhævede blandt andet Robert Schumann og Richard Strauss som indlysende forbilleder for Langgaards højt svungne, romantiske kompositioner, selvom Wagner også er en nærliggende parallel. Sopranen Anne Margrethe Dahl sang meget flot disse højdramatiske sange. Det bliver spændende at opleve hende, når hun til sommer synger en af hovedrollerne i opførelsen af Langgaards opera, Antikrist. Ulrich Stærk gav alt, hvad klaveret kunne trække i akkompagnementet til disse Rued Langgaard-sange.

kulturkristeligt-dagblad.dk