Christiansfeld i nyt kirkeligt netværk

Internationalt netværk vil have alle brødremenighedsbyer anerkendt som en del af verdens kulturarv

Den sønderjydske by Christiansfeld med Brødremenigheden er gået i spidsen for et internationalt netværk, som skal anerkende brødremenighedsbyerne som en del af verdens umistelige kulturarv.

På en konference i Christiansfeld i går blev et netværk enstemmigt vedtaget af repræsentanter for lande som Danmark, USA, Holland og Sydafrika.

I Danmark bygger interessen for bevarelsen af Christiansfeld på et samarbejde mellem Brødremenigheden, som er stiftet af de tyske hernhuter i Danmark i 1727 og som har opført byen, og Christiansfeld Kommune. Borgmesteren har gjort et stort arbejde for den danske brødremenighedsby og besøgt kommunerne Bethlehem i Pennsylvania, USA, Wuppertal, Elim og Genadendal i Sydafrika, Herrnhut i Tyskland, Zeist i Holland og Fairfield i England.

For få år siden stod man i en situation i Christiansfeld, hvor mange af bygningerne manglede akut vedligeholdelse. Dermed manglede man også de 120 millioner kroner, arbejdet ville komme til at koste, for menigheden selv havde ikke pengene. Gennem omtale af sagen fik man uden opfordring tre millioner kroner fra Augustinusfonden, og senere, da kommune og kirke var gået i samarbejde, gik Fonden RealDania ind med 30 millioner kroner og et løfte om flere til det kommende arbejde.

- Målet er at komme på listen over verdens kulturarv i 2005. Det er et ambitiøst mål, og det er ikke set før, at byer i forskellige lande på den måde optages samlet på listen. Men byernes bygningskultur er enestående, og derfor mener vi, at vi har noget at have vores håb i. Ved at komme på listen håber vi bl.a. at få nemmere ved at skaffe opmærksomhed og økonomisk støtte til bevarelse af byernes særpræg, siger Christiansfelds borgmester, Jørgen From.

Når Brødremenighedsbyerne er på Unescos prestigefyldte liste over kulturarv vil de opleve en interesse fra verdens turister til gavn for omsætningen i byen og i kommunen. Men ikke nok med det, understreger Jørgen From (V):

- Med netværket får vi mulighed for at uddanne mennesker, som kan tage sig af renovering af byerne og som med deres nye ekspertise kan bruges til nye byggeopgaver på gamle bygninger i Sønderjylland. Hvis byerne tænker strategisk og hjælper hinanden, så er der måske også større sandsynlighed for at søge økonomisk støtte til forskellige projekter, siger Jørgen From.

Freddy Avnby fra Byfornyelse Danmark, som er rådgivende firma på det danske projekt, siger, at man også håber at kunne knytte arbejdsløse til de kommende byggeopgaver og dermed skabe nye arbejdspladser.

Christiansfelds huse er opført fra 1773 og de næste 25 år frem. Byen er opkaldt efter kong Christian den Syvende, som som gav Brødremenigheden tilladelse til at bygge en helt ny by mellem Haderslev og Kolding. Byen kom til at omfatte en kirke, brødre- og søstrehuse, sociale institutioner og industri og værksteder.

Danmark har i forvejen tre bygningsværker på Unescos liste over verdens umistelige arv: Roskilde Domkirke, Kronborg og Jellinghøjene. Christianfeld er officielt opført på regeringens ønskeliste over kommende optagelser af danske bygningsværker.

vincents@kristeligt-dagblad.dk