FN er til noget

VERDENSSAMFUNDET: FN's handlemuligheder over for verdens diktaturer er stærkt begrænset af stormagterne og deres nationalistiske interesser

Niels Højlund (NH) udtaler i et interview til Kristeligt Dagblad den 28. marts bl.a. følgende: »For mig er det et spørgsmål, om FN er til noget overhovedet. Systemet virker helt mærkværdigt i dag. Hvis FN ikke kan fortælle og vise en gal diktator, at der er vægt bag dets ord, så kan det lige så godt blive nedlagt.«

NH udtrykker en idealiseret forestilling om FN's evne til - på egen hånd - at sikre en fredelig og retfærdig verden. I den konkrete sag om Irak, har FN gennemført sanktioner i 12 år, med en overvældende negativ effekt på den irakiske civilbefolkning, men uden at føre til diktatoren Saddam Husseins fald.

Disse sanktioner har været en stor fejltagelse og afspejler to ting: for det første at sanktionerne i høj grad er blevet fortsat efter enormt pres fra bl.a. USA, og for det andet at FN's handlemuligheder over for verdens dik-taturer er begrænset af stormagterne - her i sær de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - og deres nationalistiske interesser.

Det er hævet over enhver tvivl - undtagen hos statsansatte såkaldte folkeretseksperter i udenrigsministerierne i USA, Danmark og Storbritannien - at den igangværende krig mod Irak er uden klart FN-mandat og i strid med folkeretten. Sagen er den, at FN-pagten i dag ikke giver mulighed for såkaldte humanitære interventioner, altså at gribe direkte ind i et land, hvor en diktator undertrykker sit eget folk. Og det er noget sådant NH efterspørger.

NH glemmer alle de bestræbelser, der dagligt udfoldes i FN-regi for at gøre verden til et bedre sted at være. I FN's menneskerettighedskommission, der netop nu samles i Genve, fokuseres i høj grad på krænkelser af menneskerettighederne og på - ad diplomatisk vej - at stoppe de »gale mænd« i verden.

Jeg kan være helt enig i, at FN bør gives meget bedre muligheder for effektivt, og om fornødent med militær magt, at kunne stoppe diktatorer rundt om i verden. Det vil i givet fald kræve en ændring af FN-pagten, som på en række områder trænger til revision. Spørgsmålet om »FN er til noget overhovedet« kan besvares med: Ja, i allerhøjeste grad, og FN ville kunne være til så meget mere, hvis verdens lande ville være indstillet på at lægge de gammeldags nationalistiske og magtpolitiske dagsordener på hylden.

Mikael Bjerrum er generalsekretær i FN-forbundet