Festivalens åndelige dimension

CANNES: Den økumeniske jury er den ene af de tre officielle juryer og præmierer film med

skriver fra Cannes

Man skal ikke lade sig snyde af Cannes Festivalens overflade af stjerneglimmer og millionbudgetter. Mange af de film, som præsenteres ved festivalen, har en åndelig dimension med temaer, der behandler grundlæggende værdier og moralbegreber.

Siden 1974 har Den Økumeniske Jury haft til opgave at uddele en pris til den film, som smukkest behandler et tema med åndelige overtoner.

- Selvfølgelig har Cannes Festivalen en kommerciel side. Der er enorme investeringer på spil, og for nogle film har rentabiliteten klart fortrin frem for indholdet. Men de store, dyre film behandler ofte også almenmenneskelige eller filosofiske problemstillinger, og vores opgave er netop at trække disse sider frem i lyset, siger Denyse Muller, præst ved den reformerte kirke i Frankrig og Geneve og formand for årets Økumeniske Jury.

- Sammen med den officielle jury, der uddeler De Gyldne Palmer, og Pressens Jury, som uddeler en særlig pressepris, har Den Økumeniske Jury ret til at uddele en officielt anerkendt pris. Juryens medlemmer er teologer og filmfolk fra forskellige lande udpeget af den internationale katolske organisation Sygnis og den protestantiske organisation Interfilm. Årets jurymedlemmer er hentet i Egypten, Canada, Schweiz og Frankrig.

- Vi vil gerne have folk med teologisk baggrund, som kan fortolke for eksempel religiøse symboler i en film. Men først og fremmest skal det være folk, som interesserer sig for og ved noget om film. For vi skal først og fremmest præmiere kvalitetsfilm. For at få Den Økumeniske Jurys pris er det ikke nok med et åndeligt tema. Historien skal også være flot fortalt, understreger Denyse Muller.

Ingen danske vindere

Fem gange siden 1974 er Den Økumeniske Jurys valg, som offentliggøres inden uddelingen af De gyldne Palmer, faldet på samme film som den officielle jurys. Det skete for eksempel i fjor, hvor den finske instruktør Aki Kaurismaki løb med hædersbevisningerne for sin film »Manden uden fortid«.

- Denne film, hvor en far kommer til at ansætte sin søns morder, handler om meget grundlæggende kristne problemstillinger som kærlighed, hævn og tilgivelse. For at en film skal gøre sig fortjent til vores pris, skal den rejse nogle principielle spørgsmål, som udfordrer os. Den skal problematisere forskellige værdier og åbne nye horisonter. Eller den skal åbne et vindue mod folkeslag og kulturer, jeg ikke kender, og dermed bidrage til mellemfolkelig forståelse og tolerance, siger Denyse Muller.

Det har blandt andet motiveret Den Økumeniske Jurys belønning af Mohsen Makhmalbafs film »Rejsen til Kandahar« i fjor og japanske Aoyama Shinjis »Eureka« året før.

Til gengæld har juryen aldrig præmieret en eneste af de danske film, som ellers har høstet ros i Cannes. Men det betyder ikke, at Lars von Trier eller Bille Augusts film er totalt blottet for åndelige dimensioner eller almenmenneskelige problemstillinger.

- Det betyder bare, at det er svært at vælge. »Pelle Erobreren« er for eksempel en meget smuk film. Lars von Trier er mere vanskeligt tilgængelig, og enten elsker man hans film eller også hader man dem, siger Denyse Muller.

Skaber debat

Hun understreger, at Den Økumeniske Jurys pris bidrager til at skabe opmærksomhed om film, som måske ellers ikke ville komme ud til en større offentlighed.

- Hvert medlem af juryen forpligter sig til at tale om den præmierede film i sit hjemland, og forskellige katolske og protestantiske organisationer organiserer filmaftener, hvor filmen diskuteres. Det betyder, at disse film virkelig giver anledning til en debat om vigtige spørgsmål ude i menighederne og i landsbyerne, siger den franske præst.

Hun kan ikke sige, om filmene ved årets filmfestival i Cannes udmærker sig ved klare åndelige dimensioner. Da hun taler med Kristeligt Dagblad, har hun kun set to film.

- Men de fleste film ved festivalen plejer at komme ind på åndelige temaer i bred forstand. Det vil sige, at de handler om, hvad det er, der giver livet mening. Og de handler om forholdet mellem mennesker. Det er i mine øjne kvaliteter, som berettiger til at modtage Den Økumeniske Jurys pris.

Den Økumeniske Jurys pris uddeles søndag 25. maj klokken 12. Lignende juryer deltager ved andre internationale filmfestivaler som for eksempel Berlin og Venedig.

kultur@kristeligt-dagblad.dk