DI-formand kræver ændret dansk integrationspolitik

INDVANDRING: Den nye formand for Dansk Industri, Henning Dyremose, er særdeles bekymret for integrationen i Danmark. Politikerne skal være åbne for veluddannet arbejdskraft

TDC's direktør og nyvalgte formand for Dansk Industri (DI) langer hårdt ud efter regeringen og det øvrige politiske livs berøringsangst overfor integrations- og indvandringspolitik.

Dansk integrationspolitik er fastlåst og tager ikke hånd om de udfordringer samfundet står over for, lyder skudsmålet fra den tidligere konservative finansminister i forbindelse med hans tiltrædelse som formand for DI i går.

– I det øjeblik integrationsministeren kommer med et forsigtigt politisk forslag om at dispensere for 24-års-reglen for veluddannede udlændinge, der endda har studeret i Danmark, kommer der for eksempel straks en stor politisk krise. Det er bare et eksempel, og vi må generelt åbne mere op for veluddannet arbejdskraft, siger Henning Dyremose.

Han henviser til, at integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) efter pres fra blandt andet Dansk Folkeparti tilsyneladende dropper idéen om, at give dispensation for udlændingelovens 24-års-regel og tilknytningkrav til studerende på bl.a. medicin- og ingeniørstudiet.

– Jeg er hele vejen igennem bekymret over integrationsdiskussionen. Der når man meget nemt fastlåste situationer, og det er afgørende for Danmark med en bedre indsats for at få flere indvandrere i arbejde, siger han.

Han nævner som eksempel på et andet nødvendigt tiltag, at der er behov for lavere startlønninger.

– Det vil få virksomhederne til at skabe job, som ellers ikke ville blive skabt. Derudover handler det også om, at virksomhederne påtager sig et medansvar, og vi vil være meget aktive i at fortælle om de eksempler, hvor integrationen fungerer, siger han.

Henning Dyremose understreger, at integrationsområdet bare er en lille brik i det store puslespil, der skal gøre Danmark til et førende vækstsamfund. Mange andre områder er lige så vigtige, og her peger DI-formanden på tre områder.

– Det er nødvendigt at fremme forskning og uddannelse, at skabe gode rammer for iværksætteri og at øge arbejdsstyrken. Integrationsområdet er et af flere tiltag for det sidstnævnte, siger Henning Dyremose.

Han peger på en lang række tiltag, der skal øge arbejdsstyrken og sætte Danmark i stand til at håndtere i en fremtid med flere ældre og færre erhvervsaktive. Lavere topskat, en hurtigere vej gennem uddannelsessystemet og senere tilbagetilbagetrækning fra arbejdsmarkedet klinger alt sammen godt i Henning Dyremoses ører.

– Vi har i dag valgt selv at gå forrest i Dansk Industri, hvor vi har truffet beslutning om at ændre aldersgrænsen i hovedbestyrelsen, så man fremover kan blive, til man er 67 år i stedet for 65. Vi vil nu opfordre de underliggende organisationer til at gøre det samme, siger han.

Dansk Industris målsætning er, at væksten i Danmark skal op på tre procent om året.

/ritzau/