Abort pr. postordre møder kritik

Hjemmesider tilbyder abortpiller til kvinder i lande, hvor abort er forbudt. Med der er risici mener gynækologer

En lille pille, der kan klare en uønsket graviditet. Det er tilbudet fra en internetbaseret service til kvinder i lande, hvor der er restriktioner i adgangen til abort. Det gælder blandt andet Irland og Nordirland.

Men ikke alene er det brud på loven i de lande. Brugen af pillen er ikke uden risiko.

Det britiske tidsskrift for fødselslæger og gynækologer har netop offentliggjort en undersøgelse, som viser, at næsten 11 procent ud af 400 kvinder havde brug for kirurgisk hjælp efter selv at have foretaget en medicinsk abort.

Det er organisationen Women on Web, der tilbyder abortpillerne. De argumenterer med, at pillen er langt mere sikker end alternativet, som for mange kvinder er illegal abort eller en rejse til et land, hvor abort er lovligt.

Women on Web sender kun abortpiller til de mere end 70 lande, hvor der er ikke er let og fri adgang til abort. Samtidig skal kvinderne skrive under på, at de er mindre end ni uger henne.

Abortmodstandere kritiserer ikke overraskende abort-hjemmesiden og kalder tendensen dybt bekymrende.

Det repræsenterer en yderlig trivialisering af værdien af det ufødte barn. Det fører aborter ind i en skyggeverden. Disse stoffer har bivirkninger, og vi vil se flere tragedier, siger Josephine Quintavalle fra gruppen Comment on Reproductive Ethics.

Den nordirske familieplanlægningsstyrelse kender til hjemmesiden.

Women on Web er nyttig og anstændig. Men for kvinder i Nordirland er det en opfordring til at bryde loven og det er som en organisation vores opgave at overholde loven, siger direktør Audrey Simpson til BBC.

Women on web brugere doktorer og har udførlige vejledninger, som de sender ud med abortpillerne.

Vi er mere bekymrede over de mindre seriøse hjemmesider. Vi hører om dem og vi er bekymrede over, hvad der sker. Der er potentielt store problemer for kvinder der bruger usikre hjemmesider med usikre produkter, og det kan sende os tilbage til en tid med farlige sidegadeaborter, advarer Audrey Simpson.

norum@kristeligt-dagblad.dk