Nye præster skal bestå psykologisk test

Den katolske kirke i Irland vil forhindre nye sexskandaler. Kommende præster bliver udsat for en psykologisk screening

Kommende præster og nonner skal bestå en psykologisk test i Irland. -
Kommende præster og nonner skal bestå en psykologisk test i Irland. -. Foto: Lisbeth Holten.

Man skal ikke blot kunne trosbekendelsen og bede trofast til Gud, hvis man vil være præst i den katolske kirke i Irland.

Man skal også bestå en psykologisk test.

Den katolske kirke er begyndt at screene kommende præster og nonner for at undgå en gentagelse af 1990'ernes sexskandaler, som involverede en lang række katolske præster. Det skriver The Guardian.

- Det er ingen mening i, at folk kommer til os med en forventning om et beskyttet liv; murene er blevet revet ned for længe siden. De vil møde den samme slags menneskelighed som alle andre steder, og det er de nødt til at være klar til, siger Kenneth Brady fra passionist-ordenen i Dublin.

Præstemangel
I forvejen mangler den katolske kirke i Irland præster, og med de psykologiske test bliver det ikke nemmere. I Mount Argus i Dublin var der sidste år fire interesserede til at blive udannet præst, hvoraf to søgte. Efter en samtale med en psykolog blev den ene afvist.

Ifølge Malachi O'Doherty, der er på vej med udgivelsen af en bog om tomme prædikestole, er den katolske kirke begyndt at prioritere kvalitet frem for kvantitet.

- Det ser ud til, at den katolske kirke har indset, at ingen ved sine fulde fem ønsker at blive præst i dag. Og det er faktisk et tegn på modenhed. Det må delvist skyldes skandalerne fra 1990'erne, men også at det religiøse liv er et smertefuldt, ensomt liv, så kun nogen med en forrevet følelse af selvtillid kan overleve det, siger Malachi O'Doherty.

Ifølge nonner fra Loreto-ordenen ville Moder Teresa bliver afvist, hvis hun i dag skulle gennem den psykologiske test på grund af sit religiøse temperament, da hun som 18-årig blev tilknyttet Loreto-ordenen.