En god dag for det danske grundvand

Danmark vil også i fremtiden selv kunne bestemme, hvilke gifte landbruget må sprøjte markerne med. En stor sejr for grundvandet, siger danske EU-parlamentarikere

– Vi har i dag sikret, at det i sidste ende er op til det enkelte medlemsland at beslutte, om et nyt sprøjtemiddel skal godkendes. Dermed har vi afværget en situation, hvor et land som Danmark kunne blive tvunget til at godkende et sprøjtemiddel, blot fordi Estland eller Finland havde gjort det, siger Margrete Auken, der sidder i Parlamentets grønne gruppe. -
– Vi har i dag sikret, at det i sidste ende er op til det enkelte medlemsland at beslutte, om et nyt sprøjtemiddel skal godkendes. Dermed har vi afværget en situation, hvor et land som Danmark kunne blive tvunget til at godkende et sprøjtemiddel, blot fordi Estland eller Finland havde gjort det, siger Margrete Auken, der sidder i Parlamentets grønne gruppe. -.

Hvert medlemsland i EU skal selv bestemme, hvilke sprøjtegifte man vil pumpe ud i naturen.

Det står fast efter en afstemning i går i Europa-Parlamentets miljøudvalg, der behandlede et kontroversielt forslag om pesticider. Ifølge SFs Margrete Auken er der tale om en kolossal sejr.

Vi har i dag sikret, at det i sidste ende er op til det enkelte medlemsland at beslutte, om et nyt sprøjtemiddel skal godkendes. Dermed har vi afværget en situation, hvor et land som Danmark kunne blive tvunget til at godkende et sprøjtemiddel, blot fordi Estland eller Finland havde gjort det, siger Margrete Auken, der sidder i Parlamentets grønne gruppe.

Efter det oprindelige forslag skulle Europa deles i tre klimazoner, og når en producent så ville have godkendt et nyt sprøjtemiddel, ville godkendelse i ét af landene i zonen være nok til automatisk at sikre godkendelse i resten. Danmark ville være placeret i samme kategori som Sverige, Finland og de tre baltiske lande.

Danske miljøorganisationer har kritiseret forslaget voldsomt, da det kunne åbne for en række nye og potente gifte, som vi ikke ønsker i naturen, fordi de kan ødelægge grundvandet og skade den biologiske mangfoldighed. Men i det forslag, der står tilbage efter gårsdagens afstemning, er zoneinddelingen helt droppet. I stedet skal medlemslandene udveksle data om pesticider og godkendelser, og det er i sidste ende medlemslandet, der beslutter, om produktet skal godkendes eller ej.

Nu er det så op til miljøminister Troels Lund Poulsen (V) at fastholde dette gode kompromis i de kommende forhandlinger mellem de europæiske miljøministre og Europa-Parlamentet, siger Margrete Auken.

Ifølge socialdemokraten Dan Jørgensen, som er næstformand i miljøudvalget, har Europa-Parlamentet lagt sig på en meget mere ambitiøs linje end den, Troels Lund Poulsen har fremført i EUs Ministerråd.

Her var man tilfreds med at opretholde den gensidige anerkendelse og blot give mulighed for at søge en undtagelse fra de generelle regler om godkendelse af sprøjtegifte under ganske særlige forhold, siger Dan Jørgensen.

JuniBevægelsens Hanne Dahl har efter eget udsagn med en række ændrings­forslag sørget for, at forsigtighedsprincippet føres tilbage til nationalstaterne, som får mulighed for at begrænse eller helt forbyde bestemte aktivstoffer i sprøjtemidler.

Danmark er altså sikret retten til at oprette sig som en pesticidfri zone og undgå, at giftige pesticider forurener vores grundvand, siger Hanne Dahl.

Afstemningen i miljøudvalget sikrer også, at sprøjtegifte, som er skadelige for bier, bliver fjernet fra markedet, så insekternes vitale bestøvning af Europas afgrøder kan opretholdes, oplyser Margrete Auken. Bier klarer 40 procent af arbejdet med at bestøve verdens vigtigste afgrøder.

/ritzau/