Kort sagt

Det mener læserne

Falmede visioner fra spidkandidat

Johannes Lebech (R), medlem af og kandidat til Europa-Parlamentet, Parkvej 130, Holstebro

Det står småt til med visioner og budskaber fra Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet Jens Rohde. Det er skuffende, at han kun formår at svinge sig op til en populistisk kritik af Tyrkiet og en ligeså populistisk udmelding om, at han ikke vil samarbejde med sin politiske gruppe i Europa-Parlamentet.

Tidligere tiders sympatiske EU-begejstring hos Venstre er blevet afløst af en rystende mangel på visioner og respekt for det europæiske arbejde. Rohde meddelte ved valgkampens start, at han ikke skulle ned og rode med direktiver og forordninger i Bruxelles. Det til trods for, at det slidsomme lovgivningsarbejde i Bruxelles er den centrale arbejdsopgave for parlamentets folkevalgte. Akkurat som på Christiansborg.

Og da op mod 80 procent af den danske lovgivning har sin oprindelse i EU, er det vel vigtigt, at der bliver rodet med den.

Rohde har sagt, at han vil sætte en dagsorden. Hvad er det så blevet til? Et pip om Tyrkiet og en understregning af, at vi skal "sætte hegnspæle op i EU". Det ville være forfriskende at vide, hvad Rohde mener, han kan tilføre Europa-Parlamentet frem for at høre, hvor han vil slå hegnspælene op.

Men måske det er Rohdes forsøg på at tilpasse Venstres EU-politik til de EU-holdninger, som den hjemlige partner Dansk Folkeparti står for?

Kronen på værket

Hanne Dalgaard Sejersen, medlem af Enhedslisten, Brovej 7, Roslev

Først går Danmark med i en ulovlig krig uden FN-mandat og medvirker hermed til, at irakiske flygtninge søger asyl. Dernæst fører landet en flygtninge- og asylpolitik, der støt og roligt muliggør hjemsendelse til krigsplagede lande, hvor INGEN kan garantere nogen den fornødne sikkerhed.

Imens har man ladet afviste familier med børn rådne op i asyllejre, indtil man omsider fik vredet armen rundt på irakiske "myndigheder". Så kan de nu halvvoksne børn og psykisk syge forældre få sig endnu et traume til samlingen ved mødet med, hvad der måtte vente dem af fattigdom og forfølgelse i Irak.

Linjen er kørt rent og inhumant igennem af DF fra første færd, og man forstår næsten, at Mogens Camre (DF) synes, at danskerne er smartere end alle andre.

Velkommen til Island

Pernille Høxbro (K), EU-kandidat, rådmand Frederiksberg Kommune, Femte Juni Plads 15, Frederiksberg

Island vil nu med i EU - i stedet for fortsat at stå alene og være ekstra udsat under finansuro. Islændingene skal være hjertelig velkomne, når de har ryddet op efter bank-eventyret. Norden, med vores syn på demokrati, frihed og markedsøkonomi, blev styrket, da Sverige og Finland blev EU-medlemmer i 1990'erne. Og den nordiske tankegang vil blive yderligere styrket, hvis Island - og gerne også Norge - melder sig ind.

Island er et velfungerende demokrati og vil som medlemsland - når økonomien igen er på sporet - trække EU i retning af mere åbenhed og sund markedsøkonomi og væk fra landbrugsstøtte og handelsbarrierer.

Anderledes ser det ud med Tyrkiet. Her halter det med demokratiet, kvinders rettigheder og beskyttelse af mindretal. Og så langt øjet rækker, vil Tyrkiet have omfattende udvandring.

Mens Island (og Norge) passer godt ind i EU's demokratiske familie, så er det svært at se Tyrkiet som medlem. Lad os i stedet tilbyde tyrkerne øget samarbejde og handel via et privilegeret partnerskab.