Den nye generation af ældre holder liv i kulturen

Danskere over 60 år har aldrig før været så aktive og så interesserede i kultur som i dag

63 procent af de ældre dyrker regelmæssig motion, og 40 procent over 60 år laver ulønnet frivilligt arbejde. -
63 procent af de ældre dyrker regelmæssig motion, og 40 procent over 60 år laver ulønnet frivilligt arbejde. -. Foto: colourbox.

I stedet for at spare penge op til børn og børnebørn bruger de pensionen på kulturoplevelser: De nye ældre tager på festivaler, går i teatret, rejser, laver frivilligt arbejde og holder sig i gang med kultur- og sportsaktiviteter, som ingen ældregenerationer før dem har gjort.

For eksempel dyrker 63 procent af de ældre regelmæssig motion, og 40 procent over 60 år laver ulønnet frivilligt arbejde.

Samtidig har der aldrig været så mange kulturrejser målrettet mod de ældre, som vil ud i verden og opleve fremmede kulturer eller overvære en opera i komponistens hjemland. Også teatrene er afhængige af de mange ældre publikummer - som udgør hver tredje teatergænger - og laver særlige arrangementer med foredrag og vin for at fastholde dem.

Man er ikke færdig med at være aktiv i kulturlivet, bare fordi man er over 60 år, lyder parolen blandt de nye gamle. De fortsætter med deres vante kulturaktiviteter og ønsker at investere i oplevelser og erindringer, som føjer noget til deres livsfortælling. Nutidens ældre vil være midaldrende hele livet og ikke bare sættes uden for det hele.

- Det er blevet et krav at opføre sig individualistisk og nydelsesfuldt, at gøre de ting, man har lyst til, siger kulturforsker på Københavns Universitet Anne Leonora Blaakilde.

- Ældre mennesker udfolder sig efter eget ønske og gør fortsat de ting, man også tidligere i livet kunne lide, og som er med til at tegne ens identitet, siger hun.

krasnik@kristeligt-dagblad.dk