Danmark investerer kraftigt i Afrika

Danske investeringer i afrikanske lande er de seneste år vokset med milliarder af kroner. Det betyder en saltvandsindsprøjtning til lande, som bevæger sig fra fattigdom mod middelklasse

Danske virksomheder investerer i stigende grad i Afrika. Tal for i år og sidste år er ikke offentliggjort, men i 2011 og i første halvdel af 2012 er der investeret yderligere 2,5 mia. kroner i eksisterende og nye danske projekter.
Danske virksomheder investerer i stigende grad i Afrika. Tal for i år og sidste år er ikke offentliggjort, men i 2011 og i første halvdel af 2012 er der investeret yderligere 2,5 mia. kroner i eksisterende og nye danske projekter. Foto: Niels Poul Dreyer.

Det afrikanske kontinent er meget andet end sult og katastrofer. Det har danske virksomheder i stor stil fået øjnene op for de seneste år.

Fra 2007 til 2010 steg danske virksomheders direkte investeringer på afrikansk jord fra 6 milliarder kroner til 10,6 milliarder kroner, en vækst på næsten 77 procent. Det viser tal fra Nationalbanken.

LÆS OGSÅ: Fra afrikansk jord til dansk bord

Det samlede beløb for danske investeringer sidste år og i år er endnu ikke bearbejdet, men tendensen med massivt dansk forretningsengagement i Afrika lader til at fortsætte. Således har danske virksomheder de seneste halvandet år skudt yderligere 2,5 milliarder kroner i eksisterende og nye forretningsprojekter i Afrika.

Det er der gode grunde til, mener Morten Christiansen, afdelingschef i Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU. Op mod halvdelen af IFUs investeringer foregår nu i Afrika.

Afrika har nogle af verdens hurtigst voksende økonomier med vækstrater på seks-otte procent om året, hvor Europa næsten ingen vækst har. I flere afrikanske lande vokser en middelklasse frem, som efterspørger flere og flere produkter, og det gør markedet interessant for spillere udefra, siger han.

LÆS OGSÅ: Verden halter bagefter med nødhjælp til Afrika

Kritikere, som hævder, at dansk forretningsengagement i Afrika er skruppelløs kapitalisme, som udnytter en fattig befolkning, er galt afmarcherede, mener Morten Christiansen.

Danske virksomheder er med til at sætte en økonomisk aktivitet i gang, som skaber en positiv spiral i Afrika. Investeringerne skaber arbejdspladser og sætter gang i en underskov af andre virksomheder. Investeringer er en forudsætning for Afrikas udvikling, og den udvikling kommer ikke uden professionelle virksomheder fra blandt andet Danmark.

Blandt de danske virksomheder, som har fået øjnene op for Afrika, er dagligvarekoncernen Coop, som tæller Kvickly, SuperBrugsen, Fakta og Irma. Med medlemsforeningen FDB i spidsen har de sammen med hjælpeorganisationen Care Danmark indledt et samarbejde med den kenyanske grøntvirksomhed Sunripe.

LÆS OGSÅ: Nødhjælp og eksperter er på vej til Afrika

Fra Sunripe-marker og fra småbønder i det kenyanske højland sendes grønne bønner, sukkerærter og babymajs nu til de danske kølediske. Det profiterer Afrika af, mener Brian Sundstrup, specialkonsulent i FDB.

Traditionel udviklingsbistand er vigtig for Afrika, men når vi kommer et lag op over hungersnød, er der et spirende Afrika, som trænger til at blive forløst. Vi skal have befolkningerne til at tænke i handelsmuligheder og til at bevæge sig væk fra kun at producere fra hånd til mund. De skal producere, fordi de er forretningsmænd, og i Danmark kan vi gøre en forskel ved at handle med Afrika.

Landbrugsinvesteringer er blandt de mest populære for de flere end 500 danske virksomheder, som har bevæget sig ind på det afrikanske marked. For 60 procent af verdens jord, som kan dyrkes, men endnu ikke bliver det, findes i Afrika.

Investeringer i afrikansk infrastruktur scorer ligeledes højt hos danske virksomheder sammen med forbrugsvarer til Afrikas eksplosivt voksende middelklasse. Den Afrikanske Udviklingsbank vurderede i august, at hver tredje afrikaner nu er middelklasse. Derfor er Afrika et særdeles attraktivt investeringsmarked, forklarer Hans-Henrik Skov, seniorporte-føljemanager i investeringsforeningen BankInvest.

Afrika er nok det sidste sted i verden, hvor der er underinvesteret. Konkurrencen i Asien og Latinamerika er meget intensiv, men i Afrika kan du sagtens finde investeringer, der kan tjenes gode penge på. Fra Danmark kommer vi samtidig med et vestligt moralsæt, som kan sætte nye standarder mod for eksempel korruption.