Vatikanet vil have eneret på velsignelser

I årtier har både Vatikanet og private produceret pavelige velsignelser på pergament. Fra nytår vil Vatikanet selv stå for den guldrandede forretning

Pave Frans velsigner flokken af mennesker, der er kommet til søndagsbønnen.
Pave Frans velsigner flokken af mennesker, der er kommet til søndagsbønnen. Foto: ANGELO CARCONI.

Rino Pensa har i 65 år lavet pavelige velsignelser på pergament, og disse udsmykkede skriftruller til markering af store begivenheder som dåb og bryllup har været en grundpille i hans virksomhed.

Men nu har Vatikanet besluttet, at Pensa og omkring 60 andre producenter og forretninger, der har lavet disse velsignelser i årtier, fra den 1. januar ikke længere må producere eller sælge dem.

Sælgerne protesterer og siger, at det kan koste 500 mennesker jobbet.

Vatikanets kontor for pavelig velgørenhed sendte i april et brev til kalligraferne og forretningerne og mindede dem om en beslutning fra 2010 om, at deres tilladelse til at producere velsignelser ville udløbe i år.

Vatikanet ønskede at vende tilbage til praksis fra før 1950'erne, da man selv stod for hele velsignelsesforretningen.

”Efter mere end 60 år føler jeg mig som en gammel pjalt, der bliver smidt væk,” siger Rino Pensa i sin forretning i Rom, hvor han, hans kone og søn producerer pergament for Vatikanet og diplomer og certifikater for andre klienter.

Kalligraferne og forretningsindehaverne har sendt flere appeller til pave Frans, men har ikke hørt noget fra den side endnu.

Vatikanet ønsker at vende tilbage til den oprindelige ordning fra før slutningen af det 19. århundrede, da pave Leo XIII tillod salget af velsignelserne for at skaffe penge til velgørenhed. Dengang blev alt produceret inden for Vatikanets mure.

I Vatikanet koster velsignelserne mellem 50 og 250 kroner afhængig af modellen og hvor meget, der er lavet på computer, og hvor meget der er tegnet i hånden. Det omfatter også blomsterudsmykning, skitser fra Roms kirker, et foto af paven og tekst.

Og mens Vatikanet har holdt priserne nede, så har de private kunnet tage mellem 200 og 400 kroner afhængig af forarbejdning. Nogle har endog taget det dobbelte.

”Vi har haft mange problemer med dette,” siger monsignor Diego Ravelli fra velgørenhedskontoret og tilføjer, at han mener, at de 500 truede job er vildt overdrevet.

Vatikanet får omkring 25 kroner fra hver pergament-velsignelse, der laves af private. Ved at udelukke dem vil der blive flere penge til hjælp til nødlidende.

”Det er ikke en souvenir. Man betaler ikke for en velsignelse, men bidrager til pavens velgørenhed,” slår Ravelli fast.

I 2013 blev der lavet op mod 340.000 velsignelser på pergament, hvoraf næsten to tredjedele blev lavet af Vatikanet. Det indbragte samlet tæt på 10 millioner kroner, hvoraf de fleste gik til nødlidende italienere til at betale leje og daglige fornødenheder.