”Svøm med dem som drukner” styrker troen på menneskets gode vilje

Forfatter og journalist Charlotte Rørth læser blandt andet på norsk denne sommer

Marianne Fredrikssons ”Evas bog” om den daglige forholden sig til de nærmeste har gjort størst indtryk på Charlotte Rørth, der læser bogen hver sommer.
Marianne Fredrikssons ”Evas bog” om den daglige forholden sig til de nærmeste har gjort størst indtryk på Charlotte Rørth, der læser bogen hver sommer. . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

Hvad læser du lige nu?

”Norske Lars Myttings 'Svøm med dem som drukner' er jeg netop blevet færdig med. Den er oversat til dansk, men at læse på brodersproget norsk er en særlig glæde. Det skærper koncentrationen, og den norske sprogmelodi er en sommeraften værdig at have for sit indre øre.

Mytting skriver sig ind i en klassisk romantradition af slægtsfortællinger om mønsterbrydere og blåt blod tilsat storm om en øde shetlandsø, gemte sprængstoffer i franske skyttegrave og nutidig kærlighed i det norske bondeland. Den ændrer ikke mit liv, men bestyrker mig i min tro på menneskets gode vilje, og det er indimellem det, man har behov for fra en bog.”

Hvilken sommerferielæsning har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

”Jeg har læst Marianne Fredrikssons 'Evas bog' hver sommer, siden jeg købte den efter vores yngste søns fødsel i 1992. Den handler om, hvordan Adam og Evas bygger en familie op. Forlaget Fremad lancerede i sin tid bogen som en feministisk genskrivning af brodermordet, men den begavede svenske forfatterinde har formået at skrive eviggyldigt om det, der ligger mig mest på sinde, nemlig den daglige forholden sig til de nærmeste. At læse den, mens man for hvert år bliver en sommer ældre, kan ikke undgå at give overvejelser om, hvad liv og tid, aldring og kærlighed er for nogle størrelser.

Hvilke tre sommerferiebøger kan du anbefale til andre?

”Annie Proulx' 'Bad Dirt'. Den amerikanske forfatterindes noveller overgår selv Alice Munro og de hjemlige forfattere udi genren, blandt andet fordi hendes personer ikke kun er kvinder, der ser deres indre som verdens centrum. Læs kun en ad gangen. Selvom de alle foregår midt i ingenting i det amerikanske Vesten, har hun et nagelfast greb om menneskehjertet. Og naturen.

Jón Kalman Stefánssons 'Himmerig og helvede', 'Englenes sorg' og 'Menneskets hjerte'. Sneen er englenes tårer i den færøske Jesus-trilogi skrevet i et så maskulint og poetisk sprog, at forførelsen er total, hvad enten det er første eller fjerde gang, de læses.

Ernest Hemingways 'Og solen går sin gang'. For en elsker af to af livets mysterier, Spanien og mænd, er mesterens lille bog selvskreven. Barsk og banal og med blik for tiden, den foregår i.”