Besøg Ansgars imponerende kloster ved Weserfloden

I naturskønne omgivelser midt i Tyskland ligger det tidligere klosterCorvey. Det var herfra, at Ansgar blev udsendt som missionær til Danmark

Både udefra og indefra udgør vestpartiet et imponerende syn. De to tvillingetårne strækker sig mod himlen, og i bygningens indre giver velbevarede søjlegange og gallerier den ellers bastante bygning et harmonisk og luftigt præg
Både udefra og indefra udgør vestpartiet et imponerende syn. De to tvillingetårne strækker sig mod himlen, og i bygningens indre giver velbevarede søjlegange og gallerier den ellers bastante bygning et harmonisk og luftigt præg.

Det tager knap en halv time at spadsere fra centrum af bindingsværksbyen Höxter til bygningskomplekset Corvey i byens udkant. Hvis man gerne vil ankomme til det gamle kloster på smukkeste vis, skal man dog lige bruge fem minutter mere.

Spadserer man, er det nemlig også en fornøjelse at følge den populære cykelrute Weser-Radweg fra centrum af byen og ud langs den bugtende flod. Efter et stykke med udsigt langs Weserfloden, drejer stien ind mellem markerne, og en allé omkranset af gamle træer fører det sidste stykke op til det enorme bygningskompleks.

Ved første øjekast ligner bygningen ikke et kloster, men et slot. Det er dog også bygningsdelene i barokstil fra 1700-tallet, der fylder mest i landskabet, men midt i det store kompleks åbenbarer middelalderklosterets gamle vestparti sig. Tårnbygningen er den ældste bygning i regionen Westfalen og et af Tysklands ældste bevarede klosterbyggerier.

Både udefra og indefra udgør vestpartiet et imponerende syn. De to tvillingetårne strækker sig mod himlen, og i bygningens indre giver velbevarede søjlegange og gallerier den ellers bastante bygning et harmonisk og luftigt præg. Den unikt bevarede arkitektur fra 800-tallet og klosterets store betydning i den tidlige middelalder førte i 2014 til en plads på Unescos liste over verdenskulturarv.

Det var benediktinermunke, der i 822 grundlagde klosteret som datterkloster til Corbie i Frankrig. Munken Ansgar fulgte med fra Frankrig til det nye kloster ved Weserfloden, og i 826 blev han udsendt fra Corvey som missionær til Norden. Han er som bekendt i eftertiden blevet berømt som munken, der bragte kristendommen til Danmark. Dog var det ikke en indsats, der gav resultat med det samme, for modstanden og udfordringerne for kristen forkyndelse i 800-tallets Danmark var markant.

Selve Corvey blomstrede til gengæld op i løbet af 800- og 900-tallet og blev et økonomisk, gejstligt og kulturelt centrum. Der blev etableret et betydeligt bibliotek, og her huserede blandt andre munken og historieskriveren Widukind, der nedskrev saksernes historie i værket Res Gestae Saxonicae.

Under trediveårskrigen blev store dele af bygningskomplekset ødelagt for sidenhen at blive genopbygget i den barokstil, der kendetegner meget af Corvey i dag. Efter næsten 1000 års klostervirksomhed forlod de sidste munke Corvey i begyndelsen af 1800-tallet, og klosteret blev forvandlet til et verdsligt fyrsteresidens og har siden 1834 tilhørt hertugfamilien Ratibor, fyrsterne af Corvey.

Corveys rolle som centrum for lærdom og kultur ophørte dog ikke med munkenes exit. Middelalderens imponerende klosterbibliotek blev plyndret under trediveårskrigen, men i 1800-tallet blev det prægtige fyrstelige bibliotek, som eksisterer den dag i dag, opbygget.

Digteren og sprogforskeren August Hoffmann von Fallersleben, der er kendt som forfatter til den tyske nationalsang, tilbragte sine sidste år som bibliotekar i Corvey og stod for at indsamle værdifulde enkelteksemplarer og pragtbind til fyrstebiblioteket, som den dag i dag er et af de største privatbiblioteker i Tyskland.

Foruden biblioteket, der kan opleves på rundvisninger, rummer bygningskomplekset i dag et museum om Corveys mangfoldige historie. Desuden rummer bygningerne også slotsrestaurant, vinhus og hotel, så man kan nemt få en dag eller to til at gå i de flotte omgivelser.

Der er dog også god grund til at sætte en dag af til at opleve selve byen Höxter, der er en af de flotteste historiske byer i området.

Den gamle bykerne byder nemlig på et væld af dekorerede bindingsværkshuse i den særlige Weser-renæssancestil, og her er også mange hyggelige udendørsserve-ringer, hvor man kan nyde lidt lækker mad og måske en god tysk øl, mens man fordøjer de kulturelle oplevelser.