Livsbekræftende kirkekoncert

Sommetider kan de gratis glæder være de bedste. Det oplevede mange københavnere ved en kantatekoncert i Engave Kirke i søndags

"Bach-karavanen fortsætter i år sin færd på søndagene den 22. maj, den 9. oktober og den 20. november, alle dage klokken 15 i Enghave Kirke lige ved Enghave S-station af samme navn. Der er gratis entré, og er man til et stærkt åndeligt vitamintilskud, gør man klogt i at notere disse datoer - og i at møde frem i god tid."
"Bach-karavanen fortsætter i år sin færd på søndagene den 22. maj, den 9. oktober og den 20. november, alle dage klokken 15 i Enghave Kirke lige ved Enghave S-station af samme navn. Der er gratis entré, og er man til et stærkt åndeligt vitamintilskud, gør man klogt i at notere disse datoer - og i at møde frem i god tid.". Foto: Leif Tuxen.

Undertiden kan de gratis glæder være de bedste. Det oplevede mange københavnere i hvert fald ved en kantatekoncert i Enghave Kirke i søndags. Som ved tidligere lejligheder var det ensemblet Enghave Barok, der stod bag koncerten under ledelse af organist Christian Dehn Bang. Han bød publikum i den stuvende fyldte kirke velkommen med få, men velvalgte bemærkninger om repertoiret og afsluttede med at konstatere, at nu kunne man vist godt sætte ”Bach-karavanen” i gang.

Stationerne på den halvanden time lange færd i Johann Sebastian Bachs velgørende kristne univers var to kantater, begge komponeret i midten af 1720'erne til helligtrekongersdag, samt en af mesterens fire korte messer fra slutningen af 1730'erne, Missa Brevis i F-dur.

Desuden var der indlagt to fællessalmer (Peder Nielsen Kjøges ”De hellig tre konger så hjertensglad” og Thomas Kingos ”Sorrig og glæde de vandre til hobe”), ligesom kirkens præst Verner Villengaard helt i Bachs ånd holdt en kort prædiken, der på fyndig og livsbekræftende vis knyttede an til søndagens tema.

Det livsbekræftende gjorde sig ikke mindst gældende i den første kantate, ”Sie werden aus Saba alle kommen”, der bærer nummer 65 blandt de næsten 300 kantater, der er overleveret fra Bachs pen. Man ved ikke præcist, hvor det Saba, de vise mænd kommer fra, har ligget (måske på den sydlige del af Den Arabiske Halvø, måske i Afrika).

Under alle omstændigheder får beretningen om det guld, røgelse og myrra, de vise mænd medbragte, en ny dimension i Bachs vidunderlige musik, især i tenorens recitativ, hvor der synges om ”troens guld, bønnens røgelse og udholdenhedens myrra”.Bach er i værker som denne kantate unik, på én gang insisterende og inderlig, for musik og tekst går hånd i hånd og stemmer sindet til optimisme. Kantate nr. 123 med titlen ”Liebster Immanuel, Herzog der Frommen” er også præget af dette lyssyn - og dens to arier er i lighed med nr. 65 skrevet for tenor og bas.

Netop på det felt råder Enghave Barok over et par fremragende solister i henholdsvis Leif Aruhn-Solén og Jakob Bloch Jespersen. Missa Brevis satte med sine seks satser, sunget på latin, et godt punktum for en righoldig koncert. Bach-karavanen fortsætter i år sin færd på søndagene den 22. maj, den 9. oktober og den 20. november, alle dage klokken 15 i Enghave Kirke lige ved Enghave S-station af samme navn. Der er gratis entré, og er man til et stærkt åndeligt vitamintilskud, gør man klogt i at notere disse datoer - og i at møde frem i god tid.

kultur@k.dk