Folkemødet på Bornholm afspejler ting, som er vigtige i Danmark

Jann Sjursen vil gerne anbefale alle at tage med til Folkemødet på Bornholm. Han er formand for Rådet for Socialt Udsatte, der netop har udsendt sin årsrapport

At høre Händels Messias i Royal Albert Hall i London har været med til at forme Jann Sjursen som menneske. –
At høre Händels Messias i Royal Albert Hall i London har været med til at forme Jann Sjursen som menneske. – . Foto: Leif Tuxen.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er to bøger, som jeg for nylig købte i en genbrugsbutik. Den ene var en kriminalroman, ”Indicier” af James Scott Bell, og den anden en politisk bog, ”Præsidenten” om Anders Fogh Rasmussen, skrevet af journalisterne Troels Myhlenberg og Bjarne Steensbeck. Det var gode bøger og rigtig gode genbrugskøb. Jeg går meget i genbrugsbutikker, hvor jeg blandt andet køber bøger og lp-plader.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det har Bibelen. Den har været en tro følgesvend gennem hele mit liv. Jeg er vokset op i et kristent hjem, hvor bibelfortællinger og andagt var en naturlig del af hverdagen, så Bibelen er fundamentet for det, jeg tror på, og for den måde jeg lever på. Bibelen er vor kulturs grundskrift, og den er væsentlig, uanset hvordan man har det med Vorherre, for vi er alle rundet af en kristen kulturarv.

Hvad vi du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Jeg vil gerne anbefale Folkemødet på Bornholm, der finder sted fra den 16. juni til den 19. juni. Det er en blanding af folkelighed og kultur, der afspejler nogle af de ting, der er vigtige i Danmark. For mig hænger folkelighed sammen med kultur –ligesom kirke og kultur. Det er en oplevelse at være med og bestemt ikke kun noget for djøf’ere og organisationsfolk. Man kan møde mennesker her på kryds og tværs af samfundet, og så er der også musik og sang.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Da jeg var på efterskole i 10. klasse, var vi i London på studietur, hvor vi blandt andet var i Royal Albert Hall. Vi sad helt oppe under loftet på nogle billige pladser og hørte Händels Messias, der blev sunget af et kæmpekor. Det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig. Selvom jeg selvfølgelig kendte passionsberetningen, blev den italesat på en ny måde for mig, og det betyder stadig meget for mig at lytte til Händels Messias.

Hvilken koncert har du senest været til?

Det var en klaverkoncert i koncertsalen Catalunya Música i Barcelona, som jeg hørte for et par uger siden. Det var supergodt.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Danmark har et rigt og mangfoldigt kulturliv, som vi skal holde fat i. Noget af det vigtigste inden for kulturlivet er biblioteker og musikskoler for børn, synes jeg.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Der er en del abstrakt kunst, som jeg først og fremmest synes er klatter med maling. Jeg vil gerne bare så nogenlunde kunne se, hvad malerier forestiller. Men det kan sagtens være, at det er mig, der er begrænset, og at min tålmodighed og åbenhed over for den slags kunst ikke er stor nok.