Indvandringsdebat giver Brexit-siden føringen

Brexit-fløjen har flyttet fokus til at handle om immigration og fører nu svagt i de seneste meningsmålinger

To målinger fra ICM nu viser, at et lille flertal på 52 procent af briterne er for at forlade EU i form af den såkaldte Brexit mod 48 procent, der vil blive i unionen.
To målinger fra ICM nu viser, at et lille flertal på 52 procent af briterne er for at forlade EU i form af den såkaldte Brexit mod 48 procent, der vil blive i unionen. Foto: AFP .

18 albanske migranter, der blev forsøgt smuglet over Den Engelske Kanal, er blevet et centralt element i valgkampen op til den britiske folkeafstemning om EU om tre uger.

De blev reddet fra en synkende gummibåd natten til i søndags, hvor to britiske menneskesmuglere blev anholdt, og resten af weekenden satte nej-siden fuld skrue på indvandringsdebatten ved blandt andet at kræve albanerne sendt retur.

Og det smitter af i meningsmålingerne, hvor to målinger fra ICM nu viser, at et lille flertal på 52 procent af briterne er for at forlade EU i form af den såkaldte Brexit mod 48 procent, der vil blive i unionen.

Associeret direktør Keiran Pedley fra analyseinstituttet Gfk mener, at skiftet er signifikant.

”Det handler om immigration, og det er nej-sidens trumfkort. Vi ved fra andre målinger, at immigration er det emne, som for de fleste vælgere er det vigtigste spørgsmål. Nej-siden har forsøgt at fokusere på økonomi, men da det ikke virkede, er det nu blevet immigration,” siger Keiran Pedley.

Han understreger, at der er en vis statistisk usikkerhed, men fremhæver omvendt, at resultatet er ens både i målingen foretaget på internettet og over telefonen.

”Det er interessant, for vi plejer at se et flertal for at blive i EU i telefonmålingerne,” forklarer han.

I går lancerede Brexit-siden sit seneste immigrationsudspil, som er et pointsystem efter australsk model, der skal sikre, at kun folk med de rette kvalifikationer kommer ind i landet.

Ved seneste valg var det kun det EU-kritiske uafhængighedsparti Ukip, som talte for den løsning. Men nu argumenterer EU-modstanderne fra både De Konservative og Labour for den model.

”Det er en folkeafstemning om fremtiden for vort land. Og regeringen har ikke længere kontrol over indvandringen, fordi der ingen kontrol er på grund af det indre marked. Og premierministeren har ikke levet op til sine løfter om at reducere indvandringen,” siger Labours Gisela Stuart, der er medformand for den officielle kampagne for at forlade EU, til BBC Radio 4.

Hun henviser til den seneste statistik, som viser, at der kom 330.000 indvandrere til Storbritannien sidste år. Premierminister David Cameron havde optimistisk for nogle år siden lovet at få tallet ned under 100.000.