Sådan husker vi Herluf Eriksen: Han gav hug til åndløsheden

Tidligere Aarhus-biskop Herluf Eriksen døde mandag i en alder af 92 år. Han var rundet af det grundtvigske og var ikke bange for at kritisere åndløsheden på Christianborg, siger teologiprofessor og tidligere kirkeminister

Professor ved Aarhus Universitets teologiske fakultet Viggo Mortensen og fhv. integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).
Professor ved Aarhus Universitets teologiske fakultet Viggo Mortensen og fhv. integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V). Foto: Martin Dam Kristensen/Søren Bidstrup.

Viggo Mortensen, teologiprofessor emeritus, Aarhus Universitet

”Jeg var sammen med ham for mindre end en måned siden til emerituskonvent for tidligere præster i Aarhus Stift. Der mødte han altid op, og det siger jo noget om hans trofasthed og livslange commitment til sagen. Han var fuldstændig sig selv og blandede sig i diskussionen om nutidige spørgsmål. Han var levende til det sidste.

Herluf Eriksen var i høj grad respekteret for indsatsen på det religionspædagogiske område og var jo faderen til minikonfirmandundervisningen, som må siges at være den største succes inden for religionspædagogikken. Et område, som folkekirken i den grad har taget på sig i de senere år. Derudover gjorde han en stor indsats ved Liselund (grundtvigsk mødested, red.), hvor han var leder i flere år. På den måde har han i høj grad været med til at sætte ordenen inden for det folkeligt grundtvigske.

Og så var han jo en munter mand og altid en fornøjelse at sidde til bords med. Kælenavnet Luffe, som han fik, er jo heller ikke mobning. Han var altid en festlig mand og bidrog positivt.” 

Birthe Rønn Hornbech (V), forhenværende integrations- og kirkeminister

”Han var en af de biskopper, jeg spurgte til råds, da jeg var kirkeudvalgsformand og senere blev kirkeminister. Vi ringede ofte sammen og talte om alt muligt. Herluf Eriksen var meget optaget af det politiske, så når jeg skulle samle kirkeudvalget, var det naturligt at ringe til ham. Man vidste, hvor man havde ham, og så fik man et ærligt svar, når man talte med ham. Der var jo hug, hvis det blev for åndløst for Venstre. Så når vi skejede for meget ud, sagde han sin mening og var utilfreds.

Jeg opfattede ham som grundtvigsk og liberal, men jeg har på intet tidspunkt opfattet ham som ensidig. En af hans gode venner var Thorkild Simonsen (tidligere borgmester i Aarhus og indenrigsminister, red.), og det viser noget om, at han favnede bredt.

Vi var som regel på linje, men så overraskede han også, da han skrev en artikel om at ændre den kirkelige økonomi: Ordet for sig, og murstene for sig. Den fangede SF så, men der måtte jeg gå imod det, fordi det ville ende med en adskillelse af kirke og stat. Der undrede folk sig over, at jeg gik imod Herluf Eriksen, for vi var jo altid enige.”