70-årige Erik: Hvordan bliver jeg bedre til at smide ud?

Når ting hober sig op i ens hjem, kan det være udtryk for samlermani, kreativitet eller måske nostalgi. Men uanset begrundelse, er det en stor glæde at få ryddet op og sorteret i tingene. Ikke desto mindre har 70-årige Erik svært ved at overskue sit rod

Et rodet hjem giver ofte anledning til frustration. – Arkiv
Et rodet hjem giver ofte anledning til frustration. – Arkiv. Foto: AP Photo/Seth Wenig).

Kære brevkasse

Hvad er der galt med mig? Jeg er omkring de 70 år og kan nu se, at jeg aldrig har været god til at rydde op i tingene. Flere rum bliver fyldt op, og jeg har aldrig fået orden på det eller smidt noget ud.

Denne artikel er en del af denne serie:
Spørg om livet

Det gælder også på min computer og min mobiltelefon. Jeg får gemt en masse ting til senere undersøgelse, men jeg får det ikke gjort på noget tidspunkt.

Selvfølgelig gjorde det noget, at jeg måtte flytte til en anden landsdel, og at jeg blev skilt for en del år siden har heller ikke hjulpet, men det er bestemt ikke årsagen til det hele. Så hvad er mon galt?

Venlig hilsen

Erik

Kære Erik

Tak for dit korte brev. Det er ikke så let at svare på, hvad der er galt med dig. Og på din korte beskrivelse er det heller ikke til at vide, hvilket omfang problemet har. Men vi går ud fra, at det er en ganske stor belastning for dig, at du har flere rum, hvor tingene hober sig op og ikke bliver sorteret, og hvor der aldrig bliver noget smidt ud. Det er også frustrerende at have planer hele tiden, som ikke gennemføres.

Der kan være mange forskellige grunde til, at man efterhånden får flere og flere ting og sager samlet til huse, så der er det ene eller det andet i alle rum fra kælder til kvist. Vi vil i det følgende nævne forskellige baggrunde for, at det kan ske.

Det første, vi tænker på, er, at kreative mennesker ofte gemmer på mange ting. For skabende personer ser ofte muligheder. Man kan i disse tider se flere programmer i tv, hvor folk fremstiller sjove og brugbare ting af gamle døre, planker og stoffer med videre.

Så er der de fingernemme, som kan tænke, at når den gamle vaskemaskine går i stykker, så er det synd at smide den ud, for når man får tid, kan den måske fikses, eller også er der forskellige dele, der måske kan bruges til et eller andet.

Det kan også dreje sig om travle mennesker, der har så meget arbejde og mange opgaver i det daglige, så der ikke bliver sat tid af til at rydde op og smide ud. Gennem årene kan det blive til ganske mange ting rundtomkring, og har man et større hus, kan man måske altid finde et sted at gemme ting, aviser, papirer, tidsskrifter og bøger, som man kan have intentioner om at se på engang, når der bliver tid.

Så er der de mennesker, der får rigtig mange minder og følelser i forbindelse med de forskellige ting og sager, som er kommet ind i ens liv på forskellige tidspunkter. De forskellige genstande kan have en historie med hyggelige oplevelser fra ens egen barndom, eller det kan dreje sig om de mange ting, som ofte hører med til eventuelle børns forskellige aldre og kreative udfoldelser til diverse højtider eller mærkedage.

Når tingene hober sig op, kan det også nogle gange dreje sig om dybere og mere problematiske problemstillinger. Det kan være en mere tvangsmæssig samlermani, hvor man følelsesmæssigt ikke kan sortere og skille sig af med ting. Det kan nærmest blive en sport at have flere og flere ting inden for bestemte kategorier. Tingene kan måske give lidt glæde i øjeblikket, men som tiden går, og mængderne bliver for store, bliver det en byrde og tiltagende uoverskueligt. Tingene får magten over samleren og ikke omvendt.

Det kan også være udtryk for OCD, som er en angstlidelse, hvor der er en dyb irrationel og indre tvang om at tænke og handle på en bestemt repeterende måde. Det kan for nogle give sig udtryk i, at nærmest intet kan smides ud af det, som først er kommet ind i huset. Og den tvivlesyge, som OCD næsten altid er udtryk for, vinder måske altid, så tingene får lov til at blive, hvor de er og i tiltagende større mængder.

Blandt meget syge psykiatriske patienter med svær skizofreni kan man nogle gange komme ud for, at bopælen er helt groet til med ting fra gulv til loft, og hvor man næsten ikke kan bevæge sig rundt, fordi der er stabler overalt. Det kan godt være hjerteskærende at komme på besøg et sådant sted, hvor sygdommen helt har overtaget personen.

Vi tror ikke, at du hører til den sidste kategori, men ellers er det svært at vide, hvor du hører til blandt de forskellige muligheder, vi har forsøgt at beskrive. Du nævner nogle livsovergange som flytning og en skilsmisse – det skulle ellers være tider, hvor man tvinges til opbrud og sortering. Men måske har du blot flyttet dine ting i kasser til senere sortering, som så ikke er sket?

Vi foreslår, at du får gennemtænkt lidt mere, hvor du hører til af de ovennævnte muligheder. Hvis du er i stand til at lægge en plan for oprydning, tror vi, du skal bede nogen gode folk om at hjælpe dig. Du må være åben om dit problem og få noget drive og energi udefra til at gøre noget alvorligt ved det. Der skal sættes plads ind i kalenderen på flere dage, så det er realistisk og til at nå.

Og så må du og din hjælper lave tre stakke: Den første er til de ting, som kan bruges, men som du ikke selv skal have mere. De ting kan enten sælges eller gives til genbrug, så andre kan få glæde af det. Næste stak er til skrammel, som du ikke får brugt, og som ikke har nogen værdi. Det skal smides ud, og vi foreslår, at din hjælper tager det med, når han kører. Den tredje stak er ting, der betyder meget for dig, eller som du bruger hyppigt. Disse ting kan gemmes. Viser det sig, at den sidste stak bliver alt for stor, må den gennemgås en gang til.

Hvis det ikke er muligt at overskue ovenstående, eller hvis du har alt for meget modstand mod det, synes vi, du skal kontakte din læge for at drøfte din problemstilling og situation og overveje, om du trænger mere professionel bistand udefra.

Uanset tror vi, at det vil blive en kæmpe lettelse for dig at få ryddet op. Og inden du sætter tingene, som du skal beholde, på plads, synes vi du skal spendere en hovedrengøring. Så kan de enkelte fine ting, som du glæder dig over, få en ny og frisk ramme.

Måske kan denne proces også føre til, at du får ny energi og lyst til at byde gæster ind i dit hjem. Fællesskab med gode mennesker er oftest bedre end ting. Du ønskes rigtig god arbejdslyst.

Mange hilsener

Annette og Jørgen