Glemte kvinder og historiske film: Kulturen lever på nettet

Kulturlivet ligger øde hen, men der er masser af kultur i digital form. Kulturredaktionens journalister guider gennem den voksende skov af muligheder

Har du styr på din kvindehistorie? På nettet oplyser en historiker om kvinder i historien, som Nina Bang (billedet), Danmarks første kvindelige minister. Og så byder Cinemateket på nye oplevelser.
Har du styr på din kvindehistorie? På nettet oplyser en historiker om kvinder i historien, som Nina Bang (billedet), Danmarks første kvindelige minister. Og så byder Cinemateket på nye oplevelser. . Foto: Ritzau Scanpix.

Kvindehistorie i flere formater

På Instagram-profilen Kvinde_kend_din_historie har historiker Gry Jexen i flere år delt ud af sin viden om historiens kvinder.

Her har hun lagt billeder op af betydningsfulde (men ofte også glemte) kvinder som cykelrytteren Susanne Lindberg (1871-1934), billedhugger Anne Marie Carl Nielsen (1863-1945) og skoleinspektør Inger Merete Nordentoft (1903-1960) ledsaget af tekster om kvinderne.

Om cykelrytteren Susanne Lindberg står der blandt andet:

”I foråret 1895 sneg hun sig til at deltage i de mandlige cykelrytteres træning i Dansk Bicycle Club” og ”senere samme år deltog hun for første gang i et cykelløb, DBC’s Stjerneløb, hvor hun blev nummer fem af 25 deltagere”.

Profilen på det sociale medie er over årene vokset i popularitet, og i dag følger over 46.000 brugere med, når Gry Jexen lægger små appetitlige tekster og billeder op.

Instagram-profilen har også ført en podcast med sig, kaldet ”Kvinde kend din historie”, hvor Gry Jexen i selskab med en gæst uge efter uge stiller skarpt på historiens kvinder. Og nu kommer der endnu et skud på stammen.

I maj udgiver Gry Jexen nemlig på forlaget Gyldendal bogen ”Kvinde kend din historie – spejl dig i fortiden” om 50 danske kvinder, der har levet i løbet af de seneste 500 år, og historieformidlingen, der begyndte i den digitale verden, træder dermed ind i den fysiske.

En rejse gennem filmens verden

På Cinematekets hjemmeside har de den seneste tid talt ned til at kunne genåbne biografen den 6. maj med en grundig gennemgang af filmhistorien årti for årti.

Med en blanding af anbefalinger, klip, essays og filmtips bliver man ført gennem filmens historie. Senest har man kunnet læse om og se klip fra film fra 1980’erne – årtiet, hvor alt kunne ske.

Gå på opdagelse i tendenserne i årtiet med ”mere stjernekrig og flere hajfinner” end tidligere, som Cinemateket skriver i den grundige gennemgang af 1980’erne. Det er et årti med film som ”Indiana Jones”, ”Dirty Dancing” og ”Midt om natten” og et årti, hvor verdens første skuespillerpræsident satte sig i det ovale værelse.

Under introduktionen til 1980’erne kan man for eksempel se en video med filmformidler og forfatter Andreas Halskov, som fortæller om årtiets såkaldte independent-film, og finde trailere til danske film som ”Kundskabens træ” og ”Zappa”.

Gennemgangen af de forskellige årtier i filmhistorien kan findes her.