Muslimske skoler kædes tættere sammen med islamistisk bevægelse

Nye oplysninger tyder ifølge eksperter på, at en række muslimske friskoler er tæt knyttet til islamistisk bevægelse. En af skolerne afviser dog forbindelsen

Muslimske skoler kædes tættere sammen med islamistisk bevægelse
Foto: Tariq Mikkel Khan/ritzau.

En fond, en række friskoler, en efterskole og en privat daginstitution er en del af Milli Görüs-bevægelsen.

Sådan lyder det i en artikel fra Mgnews.dk, som er registreret af Dansk Islamisk Trossamfund, der har forbindelse til Milli Görüs-bevægelsen. Bevægelsen er af den tyske efterretningstjeneste betegnet som en islamistisk bevægelse.

Kristeligt Dagblad har forelagt den tyrkiske tekst for Pola Rojan Bagger, der er mellemøstanalytiker for Mellemfolkeligt Samvirke. Ifølge ham kan ”det ikke læses på andre måder,” end at DIKEV Fonden, skolerne og daginstitutionen er en del af Milli Görüs-bevægelsens danske afdeling DITMG, Dansk Islamisk Trossamfund Milli Görüs. DITMG er ikke længere aktive, men kan i dag knyttes til Dansk Islamisk Trossamfund.

”Det er helt entydigt. Artiklen går i oven i købet i alle detaljer med, hvor mange privatskoler og børneinstitutioner, der er tale om med navns nævnelse. DITMG bliver betegnet som en paraplyorganisation, der har flere institutioner ’under sig’. Herunder altså de private grundskoler. Dertil kommer imam-uddannelser, begravelsesfonde, ungdoms- og kvindeforeninger med mere. De beskriver det som ’services til muslimer fra vugge til grav’.”

De nye oplysninger er relevante, da Styrelsen for Undervisning for Kvalitet under Undervisningsministeriet har indført tilsyn med fire friskoler på grund af manglende uafhængighed.

Det viser en aktindsigt, Kristeligt Dagblad har fået. Samtidig står de nye oplysninger i modstrid med, hvad flere af skolerne selv har oplyst.

Det drejer sig som Helsingør Privatskole, Odense Privatskole, Ros Privatskole i Roskilde og Sjællands Privatskole. Derudover er også Selam Privatskole og Vejle Privatskole under tilsyn. Brøndby Kommune er i færd med at undersøge daginstitutionen Solstrålen og dens tilknytning til Milli Görüs-bevægelsen.

I artiklen nævnes alle disse skoler, bortset fra Odense Privatskole, og daginstitutionen, som værende en del af Milli Görüs-netværket i Danmark. Alle institutionernes bygninger er ejet af DIKEV Fonden, der ifølge en forskningsartikel fra lektor Jørgen Bæk Simonsen blev oprettet af Milli Görüs-bevægelsen i 1989.

Artiklen stammer fra et møde, hvor blandt andre formand for Dansk Islamisk Trossamfund, Ahmet Deniz, der også var formand for DITMG, og Tyrkiets tidligere præsident Abdullah Gül deltog.

Kristeligt Dagblad har også forelagt de nye oplysninger for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Her skriver vicedirektør Susanne Clausen, at styrelsen vil undersøge de nye forhold.

”Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er i gang med at undersøge forholdene omkring de berørte skoler og deres interne forbindelse og forbindelser til Dansk Islamisk Trossamfund. Den omtalte artikel på trossamfundets hjemmeside indgår i disse undersøgelser.”

Forsker Jakob Lindgaard fra Dansk Institut for Internationale Studier, der har studeret Milli Görüs-bevægelsen i Europa, har også fået forelagt de nye informationer. Han har også fulgt den øvrige dækning af Milli Görüs-bevægelsen i Danmark. Han vurderer ud fra oplysningerne, at der kan være en forbindelse mellem de danske skoler og Milli Görüs-bevægelsen.

”Jeg vil regne det som overvejende sandsynligt, at skolerne er dybt integreret i Milli Görüs-bevægelsen. Det vil følge et mønster, der er karakteristisk for tyrkiske interessefællesskaber, der ofte er relativt lukkede. Der er en høj grad af intern tillid, men også høj ekstern mistillid. Der er en interesse i at have diskussioner, der alene har deltagelse af dem, der er en del af grupperingen, eller som kan regnes som en del af grupperingen,” siger Jakob Lindgaard, der dog understreger, at han mangler flere konkrete informationer om forholdene, før han kan drage en endelig konklusion.

Hos Vejle Privatskole afviser skoleleder Ahmet Incikli dog, at skolen er en del af Milli Görüs-bevægelsen.

”Det er ikke rigtigt. Det må have været en ung, smart journaliststuderende, der har misforstået noget. Det har overhovedet ikke noget på sig,” siger Ahmet Incikli.

Han understreger, at det er forældrekredsen, som har oprettet privatskolen, og at forældrenes eventuelle holdninger og udmeldinger ikke har noget med skolen at gøre.

”Hvad vores forældre har af politiske holdninger eller interesser i fritiden, vil vi som skole ikke bindes for. Vi er opmærksomme på, at vi er på nogle lister over tyrkiske eller muslimske friskoler udarbejdet af ukendte. Jeg mener, det kan være udarbejdet for nogle år siden, efter kupforsøget i Tyrkiet, som en alternativ til listen af ’Gülen-skolerne i Danmark’ som deles i de sociale medier af herboende tyrkere. Det er langt fra, hvad Vejle Privatskole står for. Vi er tilhængere af, at politik holdes ude af skolerne,” siger Ahmet Incikli.

Dansk Islamisk Trossamfund har sendt et skriftligt svar til Kristeligt Dagblad, hvor trossamfundet bekræfter artiklens gyldighed:

”Det er korrekt, at Ahmet Deniz har deltaget i mødet med Abdullah Gul, sammen med andre repræsentanter fra foreninger og organisationer. Det er korrekt, at Ahmet Deniz har præsenteret herboende tyrkeres arbejde i den danske samfund og fortalt om udviklingen fra at være gæstearbejder til borger i samfundet. Det er korrekt, at mgnews.dk er købt af Dansk Islamisk Trossamfund tilbage i 2009, men er ikke brugt som nyhedsportal, men derimod intern database med eksterne artikler. Siden er ikke slettet nu, den er lukket for omverdenen. Det er IKKE korrekt, at Ahmet Deniz har nævnt, at Dikev er en del af Dansk Islamisk Trossamfund. Det er journalistens egen fortolkning af samtalen, som nu er rettet i den rigtige nyhed (tilbage fra 2014),” skriver trossamfundet.

Kristeligt Dagblad har forelagt DIKEV Fonden oplysningerne, der ikke ønsker at udtale sig. Kristeligt Dagblad har derudover også forsøgt at få kommentarer fra de omtalte skoler og daginstitutionen, men har ikke fået svar.