Terror sender USA’s valgkamp ind i ny fase

Blodig weekend kan gavne Donald Trump, nu da temaerne terror og indvandring er tilbage i præsidentvalgkampen

Efter en skud-episode i går pågreb forbundspolitiet FBI en 28-årig afghansk-født amerikansk statsborger, der mistænkes for at stå bag bomberne.
Efter en skud-episode i går pågreb forbundspolitiet FBI en 28-årig afghansk-født amerikansk statsborger, der mistænkes for at stå bag bomberne. . Foto: Jewel Samad/AFP.

Flere terrorhændelser i USA i weekenden bringer terror og indvandring tilbage som hovedtemaer i præsidentvalgkampen, hvor begge kandidater forsøger at overbevise vælgerne om, at de hver især er den rette til at håndtere den slags angreb på den amerikanske befolkning. Mens den demokratiske kandidat, Hillary Clinton, betoner sin lange sikkerhedspolitiske erfaring, så præsenterer den republikanske kandidat, Donald Trump, sig som en skånselsløs strammer, der vil tage alle midler i brug for at beskytte USA og amerikanerne.

Den alvorligste af hændelserne var en bombeeksplosion natten til søndag dansk tid i Chelsea-nabolaget i Manhattan i New York, hvor 29 mennesker blev såret. Senere blev en anden primitiv bombe fundet blot få hundrede meter derfra, og tidligt i går morges detonerede politiet en mistænkelig pakke med seks formodede rørbomber ved en togstation nær byen Elizabeth i New Jersey blot 25 kilometer fra Manhattan.

Efter en skud-episode i går pågreb forbundspolitiet FBI en 28-årig afghansk-født amerikansk statsborger, der mistænkes for at stå bag bomberne.

Weekendens eksplosion i Chelsea-nabolaget i New York kom i hælene på et knivangreb på ni personer i et indkøbscenter i St. Cloud i delstaten Minnesota samt en anden endnu uopklaret eksplosion langs en motionsløbsrute i Seaside i New Jersey. Gerningsmanden i Minnesota var en 22-årig mand med somalisk baggrund, der indvandrede til USA for 15 år siden. Han blev dræbt af politiet, og terrorbevægelsen Islamisk Stat, IS, hævder, at han var en af dens krigere.

Ifølge den amerikanske præsident, Barack Obama, er der intet, der tyder på, at der er en forbindelse mellem de to hændelser.

”På tidspunkter som dette er det vigtigt at huske på, hvad terrorister er ude på: De vil skabe frygt i os alle,” sagde Obama på et pressemøde i aftes.

Der er kun syv uger , indtil amerikanerne skal vælge deres næste præsident, og weekendens begivenheder er omgående blevet en del af valgkampen. Flere kommentatorer antager, at en øget terror- og indvandringsfrygt i den amerikanske befolkning kan gavne republikaneren Donald Trump, der lover at beskytte grænserne og slå hårdt ned på USA’s fjender. Terrorfrygt gavner meget klart Trump, vurderer eksempelvis historikeren Timothy Stanley i en kommentar på CNN.com.

”Kort sagt, så lyder Trump, som om han forstår folkets bekymring. Clinton lyder bureaukratisk,” skriver han.

I et interview på tv-stationen Fox News i går advarede Trump om, at amerikanerne kan forvente flere angreb i den kommende tid. Han benyttede også lejligheden til at bebrejde Obamas regering for at sætte USA’s sikkerhed over styr ved blandt andet at lukke alt for mange fremmede, heriblandt syriske flygtninge, ind i landet.

”Vi har været svage, vores land har været svagt, vi har lukket tusinder og atter tusinder af mennesker ind, og jeg har sagt, at det må ophøre. Så sent som i sidste uge sagde Barack Obama, at han vil lukke 100.000 mennesker ind fra Syrien,” sagde han.

Hillary Clinton bærer som tidligere udenrigsminister et ansvar for ”svækkelsen” af USA og terrortruslen fra IS, tilføjede Trump.

Direkte adspurgt på et pressemøde i går bekræftede den demokratiske kandidat Clinton, at det er tænkeligt, at IS kunne bruge anslag som dem i weekenden til at oppiske en frygt i den amerikanske befolkning og skubbe vælgerne i armene på Trump.

”Jeg ønsker ikke at gætte, men her er, hvad vi ved: Vi ved, at terrorister har grebet megen af den retorik, som vi har hørt fra Donald Trump, til at tegne et billede af en krig mod islam,” sagde Clinton.

Ifølge en nylig menings- måling fra Quinnipiac University betegner de amerikanske vælgere terror som det næstvigtigste valgtema, kun overgået af økonomien.