Stedsegrønt til små og store haver

Ene Hougaard har haft problemer med de stedsegrønne planter -- buksbom trives dog fint hos hende.  (Foto:Scanpix)
Ene Hougaard har haft problemer med de stedsegrønne planter -- buksbom trives dog fint hos hende. (Foto:Scanpix).

"Jeg gemmer på den gule sødme./ Bi og vind besøger mig", lader Frank Jæger en buksbom sige i et digt. At Ene Hougaard har ladet det trykke forrest i sin bog "Stedsegrønne – til små og store haver" (Aschehoug), har den gode grund, at Jæger var hendes far. Han skrev digtet, da hun var fire måneder.

– Og selv om min far nok ikke ligefrem stod over min vugge og læste digtet op, så har jeg dog i vuggegave, fra begge mine forældre, fået evnen til at glædes og undres over naturen, siger Ene Hougaard, der i mange år har haft havebrug som sin store interesse og angiveligt slet ikke kunne trives uden sin have – som har hjemme på Langeland.

Men hun har haft et problem, nemlig med de stedsegrønne planter, som hun gjort mange dyrekøbte erfaringer med. Buksbom og taks dog undtaget, de trives fint også hos hende. Men om andre sorter end de gængse har hun manglet informationer, og hun har undret sig over, at der ikke forelå en større bog specielt om stedsegrønne planter.

Nu har hun så selv skrevet én, rigt og smukt illustreret. At bladre i bogen er ren poesi.

Men først og fremmest giver den praktiske anvisninger. Det er en inspirerende og let tilgængelig håndbog for "den almindeligt interesserede haveejer". Stedsegrønne planter, som nu påny er ved at blive populære, er efter Ene Hougaards opfattelse "en uundværlig del af landskab, skov og have, som vi i takt med årstidernes skiften kan glæde os over hele året rundt". Indbegrebet af vinterskønhed er, som hun bemærker, nyfalden sne på en gran eller en cypres. Og om sommeren udgør de stedsegrønne en rolig og dermed fremhævende baggrund for blomsternes farveorgie.

"Stedsegrønne" rummer oplysninger om såvel velkendte som nyere og knap så kendte planter, der alle kan købes herhjemme. Ene Hougaard giver konkrete ideer til deres anvendelse. Desuden fortæller hun blandt andet om valg af stedsegrønne planter til forskellige vækstbetingelser og formål, om jordforbedring, plantning og pasning.

Desuden indeholder bogen seks konkrete haveplaner udarbejdet af konsulent i Det Danske Haveselskab, Aksel H. Sørensen.