De døde fester

Centerleder og antropolog Gitte Lunding Johansen blandt dansende skeletter.  -- Foto: Leif Tuxen.
Centerleder og antropolog Gitte Lunding Johansen blandt dansende skeletter. -- Foto: Leif Tuxen.

"Festen for de døde" på Kulturcenter Assistens viser på en sjov udstilling, hvordan man i Mexico fejrer sine døde på "El Dia de los Muertos" – De Dødes Dag – omkring 31. oktober til 2. november. At fejre de dødes dag er en folketradition i Mexico, og udstillingen viser markedet, bageren, kirkegården og ikke mindst i dette H.C. Andersen-år det centrale alter og mindebord for H.C. Andersen og den mexicanske forfatter Juan Rulfo.

Udstillingen rummer genstande, der traditionelt knytter sig til De Dødes Dag: mandshøje skeletter i festskrud, små skeletter, der danser, cykler, spiller billard og tager skumbad. De udstillede genstande stammer fra en indsamling af etnografika i Mexico, tilhørende Moesgaard Museum, men der er også nyerhvervelser indkøbt specielt til denne udstilling. Dertil kommer adskillige private udlånere.

Bag udstillingen, hvortil der knytter sig en forelæsningsrække i dødskulturer, står centerleder og antropolog Gitte Lunding, cand.mag. Caspar Andreas Jørgensen og cand.mag. Mette Haakonsen. Udstillingens opbygning er bistået af Phil Davies, Skolemuseet.

Udstillingen på Kulturcenter Assistens, Kapelvej 2, København, slutter den 29. januar. Man kan få mere at vide på kulturcenterets hjemmeside på internettet: www.assistens.dk