Historie fortalt på tæpper

Efter terrorbomningen af World Trade Center den 11. september 2001 har Afghanistan for alvor fået en plads i danskernes bevidsthed. "Afghanistan – besættelse, borgerkrig" er titlen på en ny bog, den første på dansk om det fredelige kongerige, der har været gennem 25 års dramatiske begivenheder, blandt andet to kommunistiske kup, 10 års sovjetisk besættelse, modstandskamp, borgerkrig og den totale opløsning, der banede vejen for Taleban-diktaturet.

Bogen er skrevet af formand for Den Danske Afghanistankomite, tidligere folketingsmedlem og konservativ politisk ordfører, Viggo Fischer. Den 62-årige Viggo Fischer har blandt andet været formand for Folketingets udenrigsudvalg og delegeret til FN's generalforsamling.

Sigtet med bogen er klart: at skildre tiden efter 11. september, med befrielsen af landet, hjælpeorganisationernes indsats, genopbygningen og håbet om frihed og demokrati. Bogen går tæt på landets politiske, historiske og kulturelle baggrund set med en vesterlændings øjne. En udvikling, der afspejles i landets berømte tæppekunst, der ikke alene har en antik baggrund, men også en mere moderne del. De moderne tæppers mønstre holder sig ikke tilbage fra at skildre træk fra landets politiske udvikling. Alt i alt interessant og kompetent indføring i et lands turbulente historie.

Bogen er udkommet på Peter la Cours Forlag er på 336 sider og koster 298 kroner.