Kort om historie

Kort om historie

Trabanten fylder 50 år

I morgen er det præcis 50 år siden, at den første Trabant kørte af samlebåndet. Det jubilæum ventes tusindvis af mennesker at fejre i morgen i Zwickau i den tyske delstat Sachsen, hvor Trabanten er fremstillet, for selvom der er tale om en bil af relativt ringe kvalitet, er den blevet kult og et samleobjekt for stadig flere og entusiatiske fans. Der findes således ikke færre end 130 fanklubber for bilen.

Trabanten er det kommunistiske DDRs svar på en Folkevogn, dog i langt ringere stand og med en tophastighed på 100 kilometer i timen. De tidlige modeller koster i dag 70.000 euro, når de er sat fuldstændigt i stand, men den senere model 601 kan fås for 1000 euro. Antallet af Trabanter er faldende i Tyskland i dag. Den 1. januar i år var der registreret 52.000 10 procent færre end året før. /ritzau/

Atombombe-pilot død

Den 6. august 1945 udløste pilot Paul Tibbets atombomben over Hiroshima, som dræbte mellem 70.000 og 100.000 mennesker. Sammen med den anden atombombe satte den dog også en stopper for Anden Verdenskrig og reddede derved endnu flere liv. Den opfattelse beholdt Paul Tibbets i selv, indtil han døde forleden som 92-årig.

Tibbets, der stod i spidsen for de 14 mand på bombeflyet Enola Gay udtrykte aldrig beklagelse over at have kastet bomben, men kaldte det en nødvendig, patriotisk handling.